Mitä enemmän työpäivän ikävistä sattumuksista valittaa muille, sitä ikävämmältä ne tuntuvat.

Jokainen on joskus työpäivän jälkeen valittanut työpäivän tapahtumista, työkavereista tai ylipäänsä tekemästään työstään läheisilleen. Siinä hetkessä valittaminen tuntuu usein hyvältä, mutta Metro kertoo tutkimuksen todenneen, ettei töistä valittaminen kuitenkaan ole hyväksi.

European Journal of Work and Organizational Psychology -julkaisussa ilmestynyt tutkimus paljasti, että valittaminen töissä tapahtuneista negatiivisista asioista vaikeuttaa niin pääsyä yli näistä tapahtumista kuin töistä nauttimista. Lisäksi se tekee onnettomaksi.

Tutkimusta varten 112 työntekijää pitivät päiväkirjaa kolmen päivän ajan. Metron mukaan jokaisen päivän päätteeksi he kertoivat kuinka paljon olivat valittaneet päivän aikana ja kuinka paljon he keskittyivät siihen, mikä oli pielessä tilanteissa, joissa olivat olleet.

Työntekijät kertoivat myös, kuinka paljon he liioittelivat pieniä ongelmia. Tämän lisäksi työntekijöitä pyydettiin laittamaan muistiin yksi huono kokemus jokaisen päivän ajalta ja arvioimaan, kuinka ikävä se oli sekä kirjaamaan ylös mielialojaan työtuntien aikana.

Valittamisella pitkäkestoinen vaikutus

Mitä enemmän työntekijät valitivat, liioittelivat pieniä ongelmia ja keskittyivät siihen, mikä oli pielessä, sitä ikävämmältä negatiiviset kokemukset tuntuivat. Nämä osallistujat kertoivat alhaisimmista mielialoista ja alhaisemmasta tyytyväisyydestä ja ylpeydestä työnsä suhteen päivän aikana.

Näillä osallistujilla oli taipumusta alhaisempiin mielialoihin myös seuraavana aamuna ja alhaisempaan ylpeyteen töissä seuraavana päivänä. Metron mukaan tämä tarkoittaa sitä, että jostakin sattumuksesta valittaminen ei pilaa vain päivääsi, vaan sillä on myös kestävä vaikutus onnellisuuteen ja töihin pohjautuvaan iloon.

Kun osallistujat eivät valittaneet töistä, ikävät tapahtumat eivät vaikuttaneet heidän mielialaan tai suhtautumiseen työhön samana päivänä tai seuraavana päivänä, vaan he tunsivat lähes samanlaista tyytyväisyyttä töissä, olivat saavutuksistaan yhtä ylpeitä ja jatkoivat vain töiden parissa.

Tutkijat uskovat tämän johtuvan kahdesta seikasta. Ensimmäinen on se, että tutkijat uskovat ikävistä kokemuksista puhumisen antavan sille ”uutta tuulta”, vahvistaen kytköstä tapahtuneen asian ja sen aikana koettujen tunteiden välillä, tehden asiasta suuremman ja tärkeämmän.

Toinen seikka on se, että jos valittamista tekee omille työkavereilleen, voi ikävästä tilanteesta tehdä entistä pahemman. Parempi siis olisi olla valittamatta jokaisesta pienestä, ärsyttävästä asiasta töissä, koska se saa vain vihaamaan työtään ja tuntemaan olon onnettomaksi – eikä se ole hyvä asia.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Metro