Työterveyspsykologin neuvot auttavat huolehtimaan mielen hyvinvoinnista, kun edessä on koronan myötä tavallisesta poikkeava kesä.

Suomalaiset jäävät kesäloman viettoon tänä vuonna poikkeuksellisissa tunnelmissa. Koronan takia takana voi olla pitkä etätyöputki, kesälle suunnitellut lomamatkat ovat ehkä peruuntuneet ja koronatilanne aiheuttaa epävarmuutta.

Mehiläinen on listannut neuvoja, miten löytää kevyt kesäfiilis kaiken tämän keskellä ja huolehtia mielen hyvinvoinnista koronakesän kynnyksellä. Neuvot on antanut Oulun Mehiläisen työterveyspsykologi Alberto Sancho ja voit lukea ne alta.

Käsittele koronan aiheuttamia tunteita

”Korona käänsi elämämme ylösalaisin varoittamatta. Aivot ovat joutuneet luopumaan paljosta sellaisesta, johon olemme tottuneita, ja yrittävät ehkä sabotoida luopumistyötämme. Jos tunteet jäävät käsittelemättä, ne kuormittavat mieltä”, Sancho kertoo tiedotteessa.

Työterveyspsykologi neuvoo puhumaan siis siitä, miltä sinusta tuntuu ja miettimään, mitä olet saanut ja mitä mahdollisesti menettänyt.

”Käsittele myös sitä, mitä on mahdollisesti tulossa. Kun saat käsiteltyä haastavaan tilanteeseen liittyviä tunteita, mieli vapautuu ja pääset eteenpäin”, Sancho toteaa.

Palaa itseesi – 80 prosenttia kärsimyksen tunteesta on oman mielen aiheuttamaa

Sanchon mukaan kesälomaan voi kohdistua ristiriitaisia ajatuksia suunnitelmien mahdollisesti muututtua ja lomatunnelman löytyminen voi tuntua vaikealta.

”Tutkimusten mukaan 80 prosenttia kärsimyksen tunteesta on oman mielen aiheuttamaa, joten sen sijaan, että miettisit, mitä et voi tehdä, neuvonkin: ’palaa itseesi'”, Sancho sanoo.

Työterveyspsykologi muistuttaa, että voit aina muuttaa omia ajatuksiasi; mieti, miten voisit kehittää itseäsi ja tutustua paremmin itseesi. Miten olla parasta seuraa itse itsellesi?

Rakenna vahvuuksille – luovuus, toivo ja huumori auttavat tilanteessa kuin tilanteessa

”On todettu, että kun ihminen oppii tutustumaan itseensä vahvuuksiensa kautta, ovat vahvuudet ne työkalut, joilla voi pärjätä aina kun on vaikeaa. Myös luovuus, toivo ja huumori auttavat koronakesän vietossa. Rakenna mielen tasapainoa näiden päälle”, Sancho neuvoo Mehiläisen tiedotteessa.

Päätä jo etukäteen, että tästä tulee hyvä loma

Sanchon mukaan jos olet päättänyt jo etukäteen, että ”tästä tulee huono kesä”, ei mielesi ole aktiivisessa tilassa.

”Ihminen on taipuvainen olemaan aktiivisempi suhtautuessaan asioihin toiveikkaasti. Älä siis keskity esteisiin, vaan mieti mihin nyt on hyviä mahdollisuuksia, oli se sitten vaikka enemmän liikuntaa, kotimaanmatkailua tai hyvää yhdessäoloa läheisten ja ystävien kanssa”, hän suosittelee.

Opettele luopumaan ja arvosta pieniä asioita, jotka ilahduttavat

Työterveyspsykologi kehottaa luopumaan ajatuksesta, että oikea kesäloma on sitä, että matkustetaan kauas hienoon paikkaan.

”Vaikka luopuminen on vaikeaa, pyri olemaan vertailematta. Nauti tänä kesänä pienistä asioista, jotka ilahduttavat! Innostusta ja iloa voi tuoda hyvin pienikin asia, kuten vaikka uusi kesäinen rullaluisteluharrastus”, Sancho sanoo tiedotteessa.

Pieni huoli on normaalia, varovaisuus palvelee hyvinvointia

”Muista myös kesällä, että pieni huoli on epävarmassa koronatilanteessa aivan normaalia”, Sancho toteaa.

Hänen mukaan erityisesti juuri nyt varovaisuus palvelee sekä omaa että läheisten hyvinvointia.

”Jos huoli alkaa tuntua pelolta ja vaikuttaa esimerkiksi yöuniin, on hyvä hakea asiaan keskusteluapua”, hän sanoo.

Älä kaunistele vaikeita asioita – pyydä tarvittaessa apua

Sanchon mukaan puhumattomuus ja asioiden kaunistelu voi saada aikaan sen, että jäät asioiden kanssa yksin.

”Totea rehellisesti, jos elämä tuntuu vaikealta ja stressaavalta, esimerkiksi työelämän epävarmuuden aiheuttaessa huolia taloustilanteellesi”, hän neuvoo.

Myös pienemmät asiat, kuten työrauhan löytäminen etätyölle kotona tai huono työergonomia, voivat tuoda haasteita.

”Pyydä siis apua, puhu, keskustele ja käsittele tilannetta rehellisesti. Näissä asioissa esimerkiksi työterveyden asiantuntijat ovat tukenasi”, Sancho kertoo tiedotteessa.

Pidä säännöllisesti huolta hyvästä arjesta

Sancho muistuttaa, että omasta itsensä huoltamista on hyvä tehdä aina, ei vain lomalla.

”Kysy itseltäsi säännöllisesti mitä toivot ja kaipaat, mitä tarvitset enemmän ja mitä vähemmän. Tällöin siirtymä arjen ja loman välillä ei ole niin suuri, vaan palautumista tapahtuu myös arjessa”, työterveyspsykologi sanoo.