Aika moni joutui viime keväänä siirtymään toimistolta kotiin tekemään töitä, jos sellainen oli mahdollista. Toiset taas tekevät töitä kotoa käsin aina tai edelleen.

Kotona voi olla välillä vaikeaa tehdä töitä yhtä hyvin kuin toimistolla. Joidenkin mielestä asia voi toki olla toisinkin päin. Mutta aina voi parantaa tuottavuutta, joten kannatta lukea läpi nämä Healthista -sivustolta löytyvät vinkit, joilla parantaa työntekoa.

1. Pidä kiinni päivittäisistä rutiineista

Päivittäisisissä rutiineissa on helppo mennä sekaisin, jos tekee kotona töitä. Niistä kuitenkin kannattaa yrittää pitää kiinni. Siihen auttavat esimerkiksi nämä:

– Herää aamulla aina samaan aikaa

– Pukeutuu, vaikka sille ei kotitoimistolla ole välttämättä tarvetta

– Syö säännöllisinä aikoina

– Pyrkii välillä käymään ulkona työpäivän aikana

2. Älä käytä liikaa kofeiinia

Kofeiini pitää virkeänä, mutta jos sitä saa liikaa, se voi myös valvottaa iltaisin. Kannattaa huomioida, että myös suklaa, monet hiilihapotetut juomat sekä energiajuomat sisältävät kofeiinia. Kofeiini voi häiritä energiatasoja ja sekoittaa sen myötä vuorokausirytmiä.

3. Hyödynnä vuorokausirytmiäsi

Vuorokausi rytmi vaikuttaa energiatasoon, mielialaan ja hyvinvointiin. Siksi kannattaa hyödyntää sitä oikeilla tavoilla. Aamuisin pitää virkistyä, johon auttaa suora valo. Se aiheuttaa kortisolin vapautumisen, joka antaa energiaa, jota tarvitaan varsinkin aamuisin. Myös raitis ilma piristää, jota voi tarvita myös iltapäivällä.

4. Tee tavoite, jossa syöt tasapainoisia aterioita, erityisesti aamupalana

Kun syö tasapainoisia aterioita, jotka sisältävät proteiinia, hiilihydraatteja, laadukkaita rasvoja ja paljon hedelmiä ja vihanneksia, vapautuu energia hitaasti ja tasaisesti koko päivän ajan. Se auttaa parantamaan mielialaa ja pitämään energisenä ja tuottavana, josta on hyötyä myös työnteossa.

5. Syö lisäravinteita, jotta et kärsi niiden puutteista

Jos olet huomannut, että et ole ollut tarpeeksi energinen ja mielikin on ollut maassa, kannattaa sulkea pois ainakin se syy, että et ole saanut ruuasta kaikkea mitä tarvitset. Silloin voisi olla hyvä syy syödä lisäravinteita. Esimerkiksi D-vitamiinin puute voi johtaa matalaan energiatasoon. D-vitamiini myös parantaa muistia ja samalla työkykyä. Jos sitä ei saa esimerkiksi tarpeeksi auringonvalosta, voisi olla aihetta ottaa sitä lisäravinteena. Magnesium taas virkistää ja vähentää stressiä. Sinkki edistää kognitiivista toimintaa, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa sekä hiilihydraattien aineenvaihduntaa, joka auttaa muuttamaan ruuan energiaksi.

Lähde: Healthista