Vuosilomapäivät kannattaa käyttää, sillä se voi tehdä hyvää sinulle.

Lomapäivien käyttäminen ja vapaat töistä voivat tutkimuksen mukaan auttaa elämään pidempään, kertoo The Independent. 40-vuotinen tutkimus tuli siihen tulokseen, että alle kolme viikkoa vuosilomaa ottaneet ihmiset kuolivat kolmanneksen todennäköisemmin nuorena kuin he, joilla vuosilomaa oli enemmän.

Tutkijat sanoivat, että terveellinen ruokavalio ja säännöllinen kuntoilu eivät olleet korvike vapaalle, kun oli kyse stressin lievittämisestä ja elämän pitkittämisestä.

”Älä luule, että muuten terve elämäntyyli kompensoi sitä, että teet töitä liian kovasti ja et pidä lomaa”, Helsingin yliopiston professori Timo Strandberg kertoi The Independentin mukaan.

”Lomat ovat hyvä tapa helpottaa stressiä”, hän lisäsi.

1970-luvulla alkaneessa tutkimuksessa oli mukana 1 222 keski-ikäistä miestä, jotka olivat syntyneet vuosien 1919 ja 1934 välillä. Kaikilla oli riski sydänsairauksiin muun muassa korkean verenpaineen, tupakoinnin tai ylipainon takia.

Vähemmän lomailleilla isompi todennäköisyys menehtyä

The Independentin mukaan puolelle tutkimukseen osallistuneista annettiin ohjeeksi kuntoilla, syödä fiksusti, saavuttaa terve paino ja lopettaa tupakointi, kun taas loput eivät saaneet lisäneuvoja. European Society of Cardiology -konferenssissa esitellyssä tutkimuksessa ilmeni, että tämän yleisen neuvon saaneet osallistujat kuolivat todennäköisemmin nuorena, ja asiantuntijoiden mukaan interventiot saattoivat aiheuttaa lisää stressiä heidän elämiinsä.

Tämän saman ryhmän kohdalla ne osallistujat, jotka pitivät vähemmän kuin kolme vikkoa lomaa vuodessa, oli 37 prosenttia isompi todennäköisyys kuolla seuraavien 30 vuoden aikana.

”Intensiivisen elämäntapasuunnitelman aiheuttama haitta keskittyi sellaisten miesten alaryhmään, kenellä oli lyhyempi vuosittainen loma-aika. Tutkimuksessamme miehet, joilla oli lyhyemmät lomat, tekivät enemmän töitä ja nukkuivat vähemmän kuin he, joilla oli pidemmät lomat”, Strandberg sanoi.

”Tämä stressaava elämäntyyli on saattanut kumota intervention hyödyt. Me ajattelemme interventiolla itsessään saattaneen olla haitallinen psykologinen vaikutus näihin miehiin lisäämällä stressiä heidän elämiinsä”, hän lisäsi.

Lähde: The Independent