Uusi tutkimus osoittaa, että syrjäytymisen ja yksinäisyyden tunteet voivat saada naiset tuntemaan nälkää – jopa ison aterian jälkeen.

Seuraavan kerran, kun tunnet halua napostella, pohdi hetki, kutsuuko leivos nimeäsi vaiko ystävä, johon et ole enää ollut yhteyksissä. Hormones and Behaviorin julkaisema uusi tutkimus sai selville, että yksinäiset naiset kokivat olonsa nälkäisemmiksi aterian jälkeen kuin naiset, joilla on vahva sosiaalinen piiri ympärillään.

Ohion osavaltionyliopiston psykologit mittasivat tutkimuksessa nälkää säätelevän hormonin, greliinin, tasoja naisilta. Shapen mukaan syötyäsi greliinin tasot ensin laskevat ja sitten tasaisesti nousevat, mikä saa sinut syömään seuraavan kerran.

Tutkimuksessa kuitenkin ne naiset, jotka kertoivat eristäytyneisyyden tunteista, osoittavat nopeimmat ja korkeimmat nousut greliinin tasoissa. Shapen mukaan he myös kertoivat tuntevansa olonsa nälkäisemmäksi kuin sosiaalisemmat naiset.

Tutkijoiden mukaan yksinäisyyden tunteet voivat saada naiset tuntemaan nälkää, vaikka kaikki kaloritarpeet olisi saavutettu.

”Tarve sosiaalisiin yhteyksiin on olennaista ihmisluonnolle. Joten ihmiset voivat tuntea olonsa nälkäisemmäksi, kun he kokevat olevansa sosiaalisesti erillään muista”, tutkijat toteavat tutkimuksessa.

Naisten tarve kokea olonsa rakastetuksi ja olla yhteydessä muhin ei ole yllättävää, mutta yhteys ruokaan on tärkeä – etenkin heillä, joilla on jo taipumusta tunnesyömiseen.

Shapen mukaan tutkijat huomauttivatkin, että joskus voi olla tärkeämpää selvittää, miksi syöt sen sijaan, että keskittyisit siihen, mitä syöt, koska vatsan täyttäminen ei täytä aukkoa sydämessäsi.

Lähde: Shape