Vanhempien onnellisuus laskee enemmän ensimmäisen lapsen saatuaan kuin esimerkiksi puolison kuoleman yhteydessä.

Tutkijat ovat saaneet selville, että lapsen saaminen voi tehdä onnettomammaksi kuin puolison kuolema, avioero tai työttömäksi joutuminen. Tutkijat halusivat tutkimuksellaan selvittää vastauksen siihen, miksi niin monet vanhemmat eivät hanki lisää lapsia ensimmäisen saatuaan.

Demographyssä julkaistuun tutkimukseen osallistui noin 2 000 saksalaista. Tutkimukseen osallistuneita alettiin seurata ennen ensimmäisen lapsen syntymistä ja sitä jatkettiin vähintään kaksi vuotta lapsen syntymän jälkeen.

Newserin mukaan osallistujia pyydettiin arvioimaan yleistä onnellisuuttaan läpi suurten elämäntapahtumien asteikolla 1-10. Noin 70 prosenttia osallistujista koki onnellisuutensa laskeneen lapsen syntymää seuranneen vuoden aikana.

Keskimääräinen lasku onnellisuudessa oli 1,4 yksikköä, mikä tutkijoiden mielestä oli vakavaa laskua. Esimerkiksi kumppanin kuolema laski onnellisuutta vain yhdellä yksiköllä.

Suurin syy uusien vanhempien laskevalle onnellisuudelle on lapsensaannin jatkuva ja intensiivinen luonne, johon kuuluu univajetta, imetyshuolia, masennusta ja parisuhdeongelmia. Biologinen antropologi Helen Fisher laittaa syyn kuitenkin uusien vanhempien sosiaaliselle syrjäytymiselle.

CBS Newsin haastattelussa Fisher sanoi, että avioeron, kuoleman tai työttömyyden koittaessa ihmiset ryntäävät apuun ja tueksi, mutta lapsen synnyttyä Fisherin mukaan vanhemmat saavat muutamilta ystäviltä lahjoja ja sitten he jättävät vanhemmat yksin, koska ajattelevat heidän olevan liian väsyneitä ja liian kiireisiä.

Lähde: Newser