Ihmisten kehot reagoivat eri tavoin samaan ateriaan – jopa terveelliseen sellaiseen.

Israelissa sijaitsevan Weizmanninstituutin tutkijat ovat tehneet merkittävän löydöksen, joka voi muuttaa laihduttamista. Tutkijoiden mukaan eri ihmisten kehot voivat reagoida eri tavoin samaan ateriaan, vaikka ateria olisi terveellinen.

Tutkimuksessa oli esimerkiksi keski-ikäinen nainen, joka yrityksistä huolimatta ei löytänyt toimivaa dieettiä. Ongelmaksi paljastuivat näennäisesti terveelliset tomaatit, joita hän söi monta kertaa viikossa ja aiheuttivatkin piikin hänen verensokerissaan.

”Yksilöiden välillä on suuria eroja. Joissain tapauksissa yksilöillä on päinvastaiset reaktiot toisiinsa nähden”, tutkija Eran Segal sanoi.

Newserin mukaan tämä tarkoittaa siis sitä, että yhden ihmisen kohdalla toimiva dieetti ei toimikaan toisen ihmisen kohdalla. Laihduttamisen tulevaisuus voi ollakin ateriasuunnitelmissa, jotka on suunniteltu erityisesti yksilöille.

Cell-journalissa julkaistua tutkimusta varten tutkijat seurasivat 800 vapaaehtoista viikon ajan ja tarkastelivat noin 47 000 ateriaa keskittyen glykeemiseen indeksiin (GI), joka laittaa ruoat järjestykseen sen mukaan, miten ne vaikuttavat verensokeriin.

Newserin mukaan lääkärit ja ravitsemusterapeutit ovat pitkään käyttäneet GI:tä suositellakseen ruokavalioita ukoen sen olevan sama kaikille. Sen sijaan tutkimus saikin selville, että vapaaehtoisten glukoositasot reagoivat eri tavoin samoihin syötäviin riippumatta iästä tai painoindeksistä.

”Minusta on mahdollista, että olemme olleet käsitteellisesti väärässä ajatellessamme diabetes- ja liikalihavuusepidemiaa”, Segal sanoi.

Oletus on, että epätoivottua painoa saaneet ovat jättäneet huomiotta neuvot, koska eivät voi kontrolloida syömistään.

”Ehkä ihmiset ovat todella noudattaneet ohjeita, mutta monissa tapauksissa olemme antaneet vääriä neuvoja”, tutkija totesi.

Lue lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Newser

Kommentit

Kommenttia