Tutkimus: Näin vuosien riitely kumppanin kanssa voi vaikuttaa terveyteesi

Riidat kumppanin kanssa voivat jättää jälkensä suhteeseen – sekä sinuun itseesi.

Tutkimus on selvittänyt, että kumppanin kanssa riitely voi johtaa erilaisiin terveysvaivoihin. Northwestern Universityn tutkimusta varten avioparit kävivät viiden vuoden välein tutkimustiloissa toistamassa yleisiä riitojaan kameran edessä.

Yli 20 vuotta kestäneen tutkumuksen aikana asiantuntijat tutkivat parien keskusteluita ja kirjasivat muistiin heidän ilmeitään, kehonkieltään ja äänensävyä. Tämän jälkeen osallistuneilta pareilta kyseltiin heidän terveydestään.

Tutkimuksessa ilmeni, että tutkimusaikana tietyllä tavalla riidelleet miehet todennäköisemmin kärsivät terveysongelmista. 80 prosenttille miehistä, joilla oli taipumusta tulla vihaiseksi kiistojen aikana, oli kehittynyt sydän- ja verisuonitautien oireita, kuten rintakipua, sydämentykytystä ja hengästyneisyyttä 20 vuoden jälkeen – sama havaittiin vain 53 prosentilla miehistä, jotka pysyivät rauhallisena riitojen aikana.

Women’s Healthin mukaan tämä johtuu siitä, että kiihtyessäsi verenpaine nousee ja syke kiihtyy. Tutkimusta tehneen Claudia Haasen mukaan ajan myötä tämä aiheuttaa sydämen kulumista ja nostaa sydän- ja verisuoniongelmien riskiä.

Suuttumus ei kuitenkaan ole ainoa, joka voi olla haitaksi terveydelle. Riitojen aikana emotionaalisesti sulkeutuneille (katsekontaktin välttely, kumppanin sivuuttaminen) miehille kehittyi enemmän liikuntaelimistöön liittyviä oireita, kuten lihasjännistystä ja selkäkipua.

Tällaisia taipumuksia omaavista miehistä lähes puolet sai lihasvaivoja, kun taas 23 prosenttia emotionaalisesti avoimista miehistä koki samaa. Tutkijat syyttävät tästä sitä, kuinka keho jännittyy, kun muutut muuriksi kumppanisi seurassa.

”Lihakset, etenkin niskassa ja hartioissa, jännittyvät, mikä nostaa kivun riskiä ajan kanssa”, Haase kommentoi.

Muuttaaksesi riitelytapojasi ennen kuin ne pääsevät vaikuttamaan kehoosi, Haase suosittelee lähtemään kävelylle, kun tunnet suuttuvasi. Lähtemällä pois riitatilanteesta estät yleistä huuto- tai sulkeutumisreaktiotasi ja kävely antaa sinulle aikaa rauhoittua – kun palaat keskusteluun rauhoittuneena, pystyt keskustelemaan rakentavasti, äänenvoimakkuutesi ei nouse ja lihaksesi eivät pääse jännittymään.

Lähde: Women’s Health


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.