Friteeraus voi tehdä kasviksista ravinteikkaampia – kunhan käytät oikeanlaista öljyä.

Verrattuna kolmeen muuhun tapaan valmistaa kasviksia, on uusi tutkimus todennut uppopaistamisen eli friteerauksen olevan mahdollisesti paras vaihtoehto.

Espanjalaisyliopiston tutkimuksen mukaan kasvisten friteeraus ekstra-neitsytoliviiöljyssä tekee niistä terveellisempiä lisäten fenolisten yhdisteiden määrää, millä on antioksidanttisia ominaisuuksia.

Tutkimusta varten tutkijat valmistivat perunaa, tomaattia, munakoisoa ja kurpitsaa neljällä erilaisella tavalla: friteeraten, kuullottaen, keittäen vedessä sekä keittäen vedessä ja öljyssä.

Valmistuksessa käytettiin ekstra-neitsytoliiviöljyä. Jokaisen ruoanlaittotavan jälkeen kasvisten rasvapitoisuus, kosteus ja fenolien määrä analysoitiin.

Tutkimuksen mukaan friteeraus ja kuullotus ekstra-neitsytoliiviöljyssä lisäsi rasvan määrää, mutta myös fenolisten yhdisteiden määrää, kun taas keitetyissä kasviksissa fenolisten yhdisteiden määrä oli sama tai alhaisempi verrattuna raakoihin kasviksiin.

Antioksidanttien suurentunut määrä johtuu ekstra-neitsytoliiviöljystä, jolla on omat fenoliset yhdisteensä, jotka siirtyvät kasviksiin valmistusprosessin yhteydessä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka ravinteikkuus kasvaa, myös rasvan määrä kasvaa ja ottaa se huomioon ruokavaliossa.

Tutkimus julkaistiin Food Chemistry -journalissa. Voit lukeaa siitä tarkemmin esimerkiksi tutkimuksen toteuttaneen espanjalaisyliopiston kotisivuilta täältä (englanniksi).

Lähde: Popular Science