Asiasta on tehty tutkimusta Virginian yliopistossa.

Flunssan kouriin joutuminen ei yleensä ole kovin miellyttävää ja se on vielä vähemmän mukavaa, jos omat oireet tuntuvat olevan pahempia kuin muilla. Virginian yliopiston tutkijoiden mukaan tälle on olemassa tieteellinen selitys, miksi flunssasi voi olla pahempi kuin vaikkapa parhaalla ystävälläsi – syy on nenässä olevissa bakteereissa.

The Independentin mukaan tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että niillä ihmisillä, joiden nenissä on enemmän stafylokokkeja, on todennäköisemmin akuutimmat flunssaoireet verrattuna ihmisiin, joiden nenissä näitä bakteereja on vähemmän. Vaikka flunssa on viruksen aiheuttama, voivat nenässä elävät organismit pahentaa oireita vaikuttamalla siihen, miten paljon saat poistettua virusta nenän kautta.

Lasten infektiotautien erikoislääkäri Ronald Turner tutkimusryhmänsä kanssa teetti tutkimuksensa 152 psallistujan avulla testaamalla heidän nenän mikrobiomeja ennen kuin heille tartutettiin flunssavirus ja sen jälkeen. Tutkijat pystyivät jaottelemaan osallistujat kuuteen eri ”lokerikkoon” sen mukaan, minkälaisia bakteereja heidän nenissään oli.

Turnerin ja hänen kollegojensa mielestä tämä kytkös nenän organismien ja flunssaoireiden vakavuuden välillä on erittäin kiehtova.

”Ensimmäinen yllätys oli, että on mahdollista tavallaan tunnistaa nämä erilaiset lokerikot, joihin ihmiset tavallaan sopivat ja sitten se, että nämä lokerikoit tuntuvat vaikuttavan siihen, miten reagoit virukseen ja miten kovasti sairastut oli myös mielenkiintoista”, Turner totesi.

”Oli vaikutuksia viruskuormaan ja siihen, miten paljon virusta poistui nenän eritteissä”, hän lisäsi.

”Joten taustamikrobiomi, taustalla oleva bakteerikuvio nenässäsi, vaikutti siihen, miten reagoit virukseen ja kuinka kipeäksi tulit”, Turner sanoi.

Vaikka tutkijat löysivät positiivisen kytköksen nenän mikrobiomien ja flunssaoireiden vakavuuden väliltä, he totesivat kuitenkin, että muillakin tekijöillä voi olla vaikutusta.

”Me raportoimme kytköksestä, joten on täysin mahdollista, että sinulla on stafyloa nenässäsi ja pahemmat oireet ja ne eivät ole suoraan suhteessa”, Turner kertoi.

”Voi olla, että on olemassa jotain piileviä isäntäominaisuuksia, joiden takia sinulla on enemmän stafyloa nenässi ja myös todennäköisemmin sairastut”, hän jatkoi.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -journalissa ja voit tutustua siihen lisää täällä.

Lähde: The Independent