Etenkin Tinderiä käyttävillä miehillä havaittiin tutkimuksessa heikompi itsetunto.

Deittisovellukset voivat vaikuttaa kätevältä tavalta etsiä kumppania, mutta Tinderin käyttämisellä voi olla myös haittapuoli. Tutkimus on osoittanut sen voivan vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin.

American Psychological Associationin vuosittaisessa kokouksessa esitellyn tutkimuksen mukaan Tinder-käyttäjillä on yksi yhteinen piirre: huono itsetunto.

Pohjois-Teksasin yliopiston tutkijat pyysivät 1044 naista ja 273 miestä arviomaan heidän tuntemuksiaan toteamuksista liittyen kehonkuvaan ja itsetuntoon liittyen (esim. ”Toisinaan tunnen, että olen arvoton”) asteikolla 1-5 sekä kertomaan, käyttävätkö Tinderiä.

Women’s Healthin mukaan verrattuna heihin, jotka eivät käyttäneet deittisovellusta, omasivat deittisovellusta käyttäneet osallistujat yleisesti huonomman itsetunnon, olivat vähemmän tyytyväisiä ulkonäköönsä ja häpesivät enemmän vartaloitaan sukupuoleen katsomatta.

Tutkimuksessa paljastui myös, että Tinder-käyttäjät todennäköisemmin mieltävät itsensä seksiobjekteiksi ja ovat liian tietoisia ulkonäöstään, etenkin muihin verrattuna.

Tuloksissa oli kuitenkin yksi kenties hieman yllättäväkin puoli: Women’s Healthin mukaan alhaisimmat itsetuntotasot oli miehillä, ei naisilla.

Tutkijoiden mukaan tulokset saattoivat osoittaa tällaisen havainnon, koska yleisesti Tinderiä käyttää enemmän miehet kuin naiset. Tilannetta ei Women’s Healthin mukaan auta se, että miehillä on taipumus olla vähemmän vaativia sovellusta käyttäessä, mikä nostaa mahdollisuutta tulla torjutuksi.

Lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan, jotta voidaan määritellä, aiheuttaako sovellus itsessään huonoa itsetuntoa vai onko sitä käyttävillä jo valmiiksi huonompi itsetunto.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä.

Lähde: Women’s Health