Suomalaiset ovat dippijauheiden suuria ystäviä.

Dippejä käytetään usein etenkin sipsien kaverina, mutta valtaosa suomalaisista ei kuitenkaan tiedä, mitä dippijauheet sisältävät. Tämä paljastuu Meiran teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan 56 prosenttia suomalaisista ei tiedä mitä dippeihin laitetaan, kuten hiivauute, arominvahventeet ja tärkkelys.

Lisäksi jopa viidennekselle suomalaisista valmiit dippijauheet eivät ole vaihtoehto, koska ne eivät istu terveelliseen ruokavalioon. Viidennes (21 %) ihmisistä valmistaakin itse omat dippijauheensa.

Tutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista käyttää dippejä niin arjessaan kuin juhlassa. Vuosien saatossa dippien käyttö on monipuolistunut, minkä takia myös dippien sisällöllä on väliä.

Vaikka dippi on etenkin sipsien tai vihannesten kaveri, jolloin se sekoitetaan perinteisesti kermaviiliin, on suomalaisilla myös muita käyttötapoja dipille. Meiran tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista käyttää dippijauheita myös ruoanlaitossa ja lähes yhtä suuri osa on kiinnostunut löytämään uusia tapoja käyttää dippijauhetta.

Terveellisempiä vaihtoehtoja saataville

Koska terveellisimmille dippijauheille on kysyntää, on Meira tuonut markkinoille kolme uutuutta, joista jokainen sisältää vain aitoja yrttejä sekä mausteita. Uusissa dipeissä on myös tavallista vähemmän suolaa ja sokeria, joita käytetään vain ripaus tasapainottamaan muita makuja.

”Mausteiden asiantuntijana tämä uusi aluevaltaus on Meiralle itse asiassa täysin luonnollinen askel. Tutkiessamme markkinaa ja kuluttajien odotuksia selvisi, että suomalaiset pitävät paljon valmiista dippijauheista, mutta toistaiseksi ne mielletään epäterveelliseksi herkuksi”, Meiran markkinointipäällikkö Heidi Päiväniemi kertoo.

Toisin kuin perinteisistä dippijauheista, ei Meiran uutuuksista löydy tärkkelystä, arominvahventeita tai hiivauutetta, ja lisäksi ne ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Nämä dippijauheet sopivat myös arkiseen ruoanlaittoon, ja jauheita voi käyttää esimerkiksi mausteöljyyn tai tavallisten mausteiden tapaan tuomaan ruokaan makua.

Meiran tutkimus toteutettiin Bilendi Finladin verkkopaneelissa maaliskuussa 2021 ja siihen vastasi tuhat täysi-ikäistä suomalaista.