Tämä asia voi vaikuttaa hedelmällisyyteesi

Yökyöpelit, huomio!

Altistuminen valolle öisin voi sekoittaa sisäisen kellosi ja täten vaikeuttaa laadukkaan unen saamista ja jopa sotkea laihdutusyrityksiä. Se voi myös laittaa kapuloita rattaisiin perheen perustamisen kanssa: tutkijat ovat Women’s Healthin mukaan sanoneet, että se voi vaikuttaa myös hedelmällisyyteesi.

Fertility and Sterility -lehdessä julkaistiin arvio aiemmista tutkimuksista, joiden perusteella tutkijat tekivät päätelmän, että säännöllinen öinen keinovalo tai hetkittäiset valohäiriöt nukkumisen aikana voivat vääristää sisäistä kelloasi, vaikeuttaa raskaaksi tulemista tai jopa vaikuttaa sikiön kehitykseen, jos olet raskaana.

Women’s Healthin mukaan tämä johtuu melatoniinista, jota aivot normaalisti tuottaa pimeän tultua ja se auttaa nukahtamaan ja nukkumaan kehon tarvitseman ajan. Melatoniinia syntyy myös synnytyskanavassa ja se vaikuttaa suojaavasti munasoluihin ja estää vapaiden radikaalien vahinkoja, etenkin ovulaation aikana, jolloin tutkijoiden mukaan munasolut ovat haavoittuvaisimmillaan.

Melatoniinin tuotannon tukahduttaminen raskauden aikana voi vahingoittaa sikiötä. Tutkijoiden mukaan se voi mahdollisesti laukaista ongelmia vauvan biologisen kellon kehityksessä ja vaikuttaa terveysongelmiin kautta linjan.

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että mitä enemmän valolle altistuu öisin, kun keho koettaa rauhoittua nukkumaan, sitä enemmän melatoniinin tuotanto vähenee ja todennäköisyys hedelmöitykselle vähenee ja sikiön terveys on uhattuna.

Women’s Healthin mukaan hedelmöitystä toivovien tai jo odottavien naisten pitäisi varmistaa, että keho tuottaa optimimäärät melatoniinia pitäen yllä säännöllisen valo-pimeä-ympäristön. Eli siis välttää valohäiriöitä lähellä nukkumaanmenoaikaa tai kun koettaa nukkua – tämä onnistuu pitämällä älylaitteet pois sängyn läheltä, sulkemalla televisio ja muut valoa päästävät ruudut sekä varmistamalla, että katuvalot eivät pääse häiritsemään unta.

Lähde: Women’s Health