Terveellisen ruokavalion suhteen on annettu tietynlaiset suositukset.

Ruokaviraston sivuilta löytyvien suositusten mukaan aikuisten pitäisi nauttia vähintään 500 grammaa kasviksia ja hedelmiä päivässä. Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksissa määrä on hieman pienempi, 400 grammaa vihanneksia ja hedelmiä päivässä.

Salaattibaariyritys Picadelin teettämän kansainvälisen kyselyn mukaan vain joka viides (18%) onnistuu syömään WHO:n suositusten mukaisesti. Suurimmat syyt, jonka vuoksi kasviksia ei syödä tarpeeksi, ovat hinta (31% vastaajista) sekä inspiraation puute (33% vastaajista).

Suositusten noudattaminen kuitenkin kannattaa, koska se tekee hyvää terveydelle. Picadelin tutkimuksen mukaan tämän lisäksi kasvisten nauttiminen vaikuttaa onnellisuuden sekä tyytyväisyyden kokemiseen – ja parantaa jopa seksielämää.

Picadeli kertoo, että jopa 51 prosenttia suositusten mukaan kasviksia syövistä oli tyytyväisiä seksielämäänsä. Liian vähän kasviksia syövistä ainoastaan vajaa kolmannes koki olevansa tyytyväinen seksielämäänsä.

Lisäksi tarpeeksi kasviksia syövät kokevat ruokavalion vaikuttavan myös ihmissuhteisiin, ja suurin osa vastaajista (63%) kuvasi vaikutuksia hyväksi tai erittäin hyväksi. Suositusten mukaan hedelmiä ja vihanneksia syövistä kaksi kolmesta (67%) kertoi myös olevansa tyytyväinen elämäänsä, kun liian vähän kasviksia syövistä ainoastaan 43 prosenttia koki olevansa tyytyväinen.

”Se, mitä ja kuinka paljon syömme, on yksi terveytemme kannalta tärkeimmistä tekijöistä. Hyvät ruokailutottumukset lisäävät yleensä myös muita terveellisiä käyttäytymismalleja, jotka voivat johtaa sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin lisääntymiseen. Kun nämä asiat ovat hallussa, vaikuttavat ne positiivisesti sekä seksielämään että ihmissuhteisiin,” sisätautien professori Fredrik H Nystrom Linköpingin yliopistosta sanoo.

Kantarin toteuttamassa kyselytutkimuksessa haastateltiin yli 10 000 iältään 18–65-vuotiasta miestä ja naista seitsemässä maassa (Ruotsi, Suomi, Saksa, Belgia, Ranska, Iso-Britannia ja Yhdysvallat) marraskuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana. Jokaisessa maassa haastateltiin vähintään 1 000 ihmistä, ja otannan laajuus antaa luotettavaa tietoa sekä kansallisella että maailmanlaajuisella tasolla.