Grillaus kuuluu vahvasti suomalaisten kesän viettoon ja usein grillauksessa perinteistä pidetään kiinni.

Suomalaisista selvä enemmistö (yli 70%) grillaa kesäaikaan, selviää Atrian grillaustutkimuksesta. Lähes puolet grillaajista korkkaa grillikauden jo toukokuussa ja talviteloille grilli laitetaan yleisimmin vasta syyskuussa.

Atrian mukaan grillaus on omakoti-, rivi- ja paritaloasujien sekä mökin omistajien suosittua kesäpuuhaa. 63 prosenttia omakoti- ja rivitaloasukkaista ja 55 prosenttia mökin omistavista kertoo grillaavansa.

Grilli myös lämpiää säässä kuin säässä. 66 prosenttia grillaamista harrastavista suomalaisista grillaa vaikka vesisateessa, jos siitä on etukäteen päätetty.

Mutta millainen on tyypillinen suomalainen grillaaja? Siihenkin on kyselyn tulosten perusteella saatu vastaus, ja se on:

 • Lapsiperheessä asuva yli 45-vuotias mies.
 • Talouden bruttotulot yli 60 000 euroa vuodessa.
 • Asuu maalaiskunnassa omakotitalossa ja perheellä on myös kesämökki.
 • Grillissä pääraaka-aineena kanaa tai makkaraa. Lisukkeena kasviksia.

Liha pitää pintansa grillipöydän kunkkuna

Atrian kyselyn mukaan suomalaiset luottavat grillatessaan perinteisiin: 77 prosenttia grillaajista ei kokeillut viime kesänä lainkaan uusia tuotteita grillissään. Noin neljällä viidestä (83%) pääraaka-aine on aina tai useimmiten liha, vaikka moni onkin lisännyt myös kasvisten käyttöä.

Suosituimpia grillattavia ovat makkarat (70 %), kana (70 %) ja kasvikset (66 %). Kasvikset tarjotaan useimmiten aterian lisukkeena ja lihan kaverina. Pääkaupunkiseudulla grilleissä paistuu muuta maata useammin äyriäiset ja katkaravut, kasvikset, sekä lammas ja karitsa, kun taas muu Suomi luottaa enemmän makkaraan.

Kyselyn mukaan top 5 grillattavat ovat

 1. Kana ja makkarat (jaettu ykköstila)
 2. Kasvikset
 3. Possu
 4. Nauta

Kyselyn mukaan top 5 raaka-aineet, joita syödään vain grillattuna (ei muulloin), ovat:

 1. Grillimakkara
 2. Kokonainen maissi
 3. Halloumi/ grillijuusto
 4. Grillipihvit
 5. Possu/kassler

Grillissä kypsyy burgerin väliin nyt ohuempi pihvi

Jos et viime kesänä kokeillut mitään uutta, kenties tämän kesän grillaustrendit houkuttavat vaihtamaan perinteisemmät grillattavat edes kerran johonkin uuteen. S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Juha Nieminen ennustaa, että yksi tämänkin kesän kuumimmista grillaustrendeistä tulee olemaan street food eli käsin syötävä katuruoka.

Kotigrillaajien suosiossa ovat edelleen burgerit, mutta hieman erityyppisinä kuin on perinteisesti totuttu.

”Paksun burgerpihvin sijaan hampurilaisten väliin grillataan nyt niin sanottu smash-pihvi. Pihviä painetaan grillauksen aikana kuumaa parilaa vasten, jolloin siitä tulee ohut ja rapeareunainen. Parhaiten smash burgereihin sopii vähintään 17 prosenttia rasvaa sisältävä naudan jauheliha”, Nieminen vinkkaa.

S-ryhmän mukaan naudanlihapihvin lisäksi burgereiden väliin grillataan myös entistä enemmän kasvipohjaisia pihvejä sekä kalaa. Olennainen täyte hyvässä burgerissa on myös hyvin maustettu majoneesi, joiden valikoimat ovat kasvaneet viime vuosina huomattavasti.

Maustettua, hitaasti ja kera kasvisten

Myös viime kesältä tuttu hevi-grillaus, eli hedelmien ja vihannesten grillaaminen on edelleen pinnalla. Kasvikset eivät ole enää pelkkiä lisukkeita, vaan yhä useamman suomalaisen kotigrillaajan annos rakentuu grillattujen kasvisten ja vihannesten ympärille, ja vasta niiden jälkeen valitaan mukaan sopiva proteiinin lähde.

Vahvaa paluuta grillitrendeihin tekee S-ryhmän mukaan myös niin sanottu hidas grillaaminen, eli matalassa lämpötilassa pitkään grillatut ja savustetut lihat. Grilliruoat ovat myös aiempaa rohkeammin maustettuja.

”Grillasitpa sitten lihaa, kalaa tai kasviksia, kaikkia näitä yhdistää entistä rohkeampi maustaminen. Korean BBQ on ollut trendikästä jo jonkin aikaa, ja nyt sen rinnalle ovat vahvasti nousemassa makumaailmat Etelä- ja Väli-Amerikasta”, Nieminen sanoo.

S-ryhmän raudan ja pihan myyntipäällikkö Marko Väänäsen mukaan erilaisista grillaustavoista etenkin hiiligrillaus kiinnostaa suomalaisia enenevissä määrin.

”Hiiligrillien suosiota ruokkii entisestään se, että hiiligrillillä voi valmistaa mehukkaita, pitkään haudutettuja liharuokia, jotka ovat tällä hetkellä erittäin trendikkäitä”, Väänänen kertoo.

Olennainen osa kesää

Atrian kyselytutkimus osoitti suomalaisten grillaavan toukokuusta syyskuuhun. S-ryhmän mukaan yhä useampi suomalainen grillaa jopa vuoden ympäri tai avaa grillikauden jo hyvissä ajoin keväällä.

”Kesä on grillauksen kulta-aikaa, ja grilli otetaan varmasti esille monessa kodissa ja kesämökeillä viimeistään nyt helatorstaiviikonloppuna”, Nieminen toteaa.

S-ryhmän kesäkuun 2021 asiakastutkimuksen mukaan yli puolet (52%) vastaajista grillaa kesällä vähintään kerran kuussa. Niemisen mukaan aktiivisimpia grillaajia ovat asiakastutkimuksen mukaan 35-54-vuotiaat suomalaiset.

Väänäsen mukaan grillauksesta on tullut aiempaa yhteisöllisempi ja pitkäkestoisempi tapahtuma, johon halutaan panostaa sekä ajallisesti että laadukkaan grillin muodossa. Myös Atrian kyselytutkimuksessa havaittiin, että keskeistä grillauksessa on tunnelma, ei pelkkä ruoka: peräti 92 prosenttia vastaajista liittää grillauksen rentoon meininkiin ja lupaan nauttia hyvästä ruoasta.

”Grillaaminen liittyy olennaisesti kesään – saa valmistaa ja syödä ulkona”, kertoo eräs tutkimukseen vastannut.

Kun grillaat ja nautit kesäkeittiön antimista, muista varoa näitä aiemmin listaamiamme virheitä, jotta ruokailu ei johda ruokamyrkytykseen – lue lisää täällä.

Atria teettämän kyselytutkimuksen toteutti IROResearch Oy elokuussa 2021 ja siihen vastasi tuhat yli 15-vuotiasta suomalaista eri puolilta maata. . Vastaukset kiintiöitiin sukupuolen, ikäryhmän ja asuinpaikan suhteen.