Todennäköisyys ylipainoon ja liikalihavuuteen on esikoisena syntyneillä naisilla suurempi kuin siskoillaan.

Esikoisena syntyneet naiset voivat todennäköisemmin olla ylipainoisia tai liikalihavia kuin myöhemmin syntyneet siskonsa. Tutkimuksessa mukana olleet esikoistytöt olivat 29 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia ja 40 prosenttia todennäköisemmin liikalihavia verrattuna toisena syntyneisiin siskoihinsa.

Live Sciencen mukaan uusiseelantilaiset tutkijat perehtyivät yli 13 000 ruotsalaisen sisarusparin tietoihin. Tietoihin lukeutui muun muassa osallistujien syntymäpaino sekä heidän pituutensa ja painonsa oman ensimmäisen raskautensa alkuvaiheessa.

Tutkijoille ilmeni, että keskimäärin isosiskot painoivat syntyessään hieman vähemmän kuin toisena syntyneet pikkusiskonsa. Sen sijaan aikuisiällä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikaan, oli isosiskoilla hieman korkeampi painoindeksi, keskimäärin 24,4, kun taas toisena syntyneillä pikkusiskoilla se oli 23,8.

Ero voi vaikuttaa pieneltä, mutta tutkimuksen mukaan se on tilastollisesti merkittävä.

”Tämä tutkimus tukee kolmen aiemman tutkimuksen löydöksiä, jotka on tehty aikuisten naisten, aikuisten miesten sekä kumpaakin sukupuolta olevien lasten kanssa”, endrokrinologian professori ja tutkimusta tehnyt Wayne Cutfield Aucklandin yliopistosta kommentoi ja lisäsi näiden tutkimusten yhdessä osoittaneen esikoisilla olevan korkeampi riski liikalihavuuteen.

Syy esikoisten korkeammalle liikalihavuusriskille ei ole selvä, mutta tutkijat spekuloivat vastauksen voivan piillä kohdussa, istukassa.

”On mahdollista, että myöhemmissä raskauksissa tapahtuu muutoksia, jotka lisäävät verenkiertoa istukkaan”, Cutfield kertoi.

Tämä tarkoittaa Cutfieldin mukaan sitä, että ensimmäisen raskauden aikana verisuonet voivat olla verrattain ohuemmat, rajoittaen verenkiertoa.

”Tämä vähentää ravinteiden kulkua ja näin uudelleenohjelmoi rasvan ja glukoosin säännöstelyä, joten myöhemmällä iällä henkilöllä on riski siihen, että rasvaa varastoituu enemmän ja insuliini toimii heikommin”, Cutfield selvensi.

Tutkijat kuitenkin huomauttivat, ettei syntymäjärjestys ole ainoa riskitekijä liikalihavuuteen.

”Ensimmäisenä syntyminen on todennäköisesti vain yksi pieni vaikuttava tekijä liikalihavuuden ja diabeteksen kehittymisen riskissä, koska erot liikalihavuudessa ja insuliiniresistenssissä esikoisen ja myöhemmin syntyneiden välillä eivät ole suuria”, Cutfield kertoi.

Cutfieldin mukaan tulokset silti antavat esikoisille informaatiota, joka voi vaikuttaa positiivisesti heidän elämäntapavalintoihinsa, kuten säännölliseen liikuntaan ja terveelliseen ruokavalioon.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -journalissa ja voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: Live Science