Kotimaassa matkailu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja suomalaiset ovat innostuneet uusin tavoin kaikesta siitä, mikä joskus tuntui olevan liian lähellä. Nyt suomalaisia vetävät puoleensa kansallispuistojen niemet ja notkot, saariston seikkailut, ruokaretket Saimaalla ja Lapin yöttömät yöt ja upeat maisemat.

Vallitsevat poikkeusolot ovat vauhdittaneet kotimaan matkailun suosiota ja tänä kesänä kaksi kolmesta suomalaisesta (67%) aikoo matkailla kotimaassa. Tämä selviää Neste K -liikenneasemaketjun teettämästä kyselytutkimuksesta, joka tehtiin osana 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa.

Kotimaanmatkailun lisäksi road trip -reissut ovat kasvattaneet suosiotaan; jopa 30 prosenttia on kiinnostunut toteuttamaan road tripin kotimaassa kesän aikana. Road trip kiinnostaa etenkin nuoria, sillä kyselyn mukaan vajaa puolet 18-24-vuotiaista (46%) ja kaksi viidestä 35-44-vuotiaasta (41%) aikoo lähteä kiertelemään Suomea tänä kesänä.

Enemmistö suosii menopeliksi omaa autoa (79%), kun taas vain kolme prosenttia lähtisi reissuun omalla tai vuokratulla asuntoautolla. Kyselyn vastaajista seitsemän prosenttia valitsisi junan tai muun julkisen kulkuvälineen.

Matkakumppaniksi mieluisin vaihtoehto on oma puoliso (41%) ja noin neljännes lähtisi reissuun koko perheen voimin (23%). Nuorimmasta ikäryhmästä, eli 18-24-vuotiaista puolet (53%) haluaisi tien päälle seuraksi mieluiten oman kaveriporukan.

Rento tahti ja mukavuudet kiinnostavat

Neste K -liikenneasemien teettämästä tutkimuksesta ilmeni, että road trip -matkailu Suomessa on ollut monen suunnitelmissa jo pitkään ja usealle se on jo entuudestaan jokakesäinen perinne. Kuitenkin vähintään yhtä monelle road trip nousi nyt vaihtoehdoksi peruuntuneen ulkomaanreissun tilalle, ja autolla liikkuminen koettiin vaivattomaksi sekä turvalliseksi matkustustavaksi tänä kesänä.

Kyselytutkimuksen mukaan road tripiltä odotetaan erityisesti fiilispohjaista pysähtelyä ja matkan varrelle osuvien nähtävyyksien ihailua (67 %). Lähes puolet (46 %) vastaajista suosii road trip -matkallakin yöpymisvaihtoehtona hotellia ja vain 13 % vastaajista valitsisi leirintäalueen ja 9 % teltan.

”Ihmiset haluavat yhä useammin yhdistää esimerkiksi luonnossa liikkumiseen ripauksen luksusta ja panostaa mukavuuksiin”, 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa koordinoivan Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellén sanoo.

”Vaikka päivä patikoitaisiin kansallispuistossa, illalla halutaan nauttia kunnon illallinen ja nukahtaa hotellin lakanoihin”, hän kuvailee.

Neste K -liikenneasemaketjun teettämä kyselytutkimus toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n M3 Panelissa kesäkuun toisella viikolla. Kyselyyn vastasi tuhat suomalaista, jotka olivat 18-75-vuotiaita, ja otos kiintiöitin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Kiireetön tunnelma tärkeä osa onnistunutta matkaa

Matkailuorganisaatioiden valtakunnallinen yhteiskampanja 100 syytä matkailla Suomessa kannustaa suomalaisia matkustamaan kotimaassa. Tänä vuonna erityisen merkitykselliseen rooliin nouseva kampanja kokoaa kotimaan matkakohteet yhteen ja tarjoaa vinkkejä siihen, millaisia helmiä kotimaasta oikein löytyykään – saaristosta Saimaalle ja Lappiin.

Yksi 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan lähettiläistä, lifestylebloggaaja Sara Vanninen, on lähdössä tänä kesänä elämänsä kolmannelle road tripille yhdessä ystäviensä kanssa. Vannisen mukaan onnistuneen matkan tärkeimpänä osana on kiiretön tunnelma, joka mahdollistaa uusien paikkojen löytämisen ja kokemisen jo matkalla määränpäähän.

Vanninen listasi kolme vinkkiä road tripin suunnitteluun:

  • Ole utelias, salaiset uintipaikat tai söpöimmät taukopaikat löytyvät usein vasta, kun uskaltaa poiketa myös pikkuteille.
  • Panosta taukoihin ja matkaeväisiin. Reitit voi suunnitella maisemat edellä, jos pakkaa mukaan omat piknikeväät ja muut varusteet. Autossa istuminen unohtuu nopeasti, kun kattaa lounaan esimerkiksi merenrantakallioille.
  • Suunnittele huolella. Instagramista ja sosiaalisesta mediasta löytyy valtavasti muiden matkailijoiden vinkkejä ja suosituksia. Itse selaan aina kohteet ja niiden lähiympäristöt huolella läpi ennen reissua ja merkkailen kartalle valmiiksi kiinnostavan oloisia paikkoja.

100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan kokoamia kohdevinkkejä ja muuta tietoa löydät täältä.