Raa’an valkosipulin syöminen tekee hyvää terveydelle – 4 helppoa tapaa lisätä sitä ruokavalioosi

Valkosipuli on osa monen ruoanlaittoa, mutta sen syöminen raakana ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen.
Vaikka se maistuu voimakkaasti ja jättää jälkeensä myös helposti erotettavan hajun hengitykseen, rakastavat monet valkosipulia. Valkosipulia kannattaakin syödä, koska sillä on monia terveyshyötyjä, kertoo PureWow.
Valkosipulia käytetään ruoanlaitossa eri tavoin, mutta parhaiten sen terveyshyödyt saa irti, kun sitä syö raakana ja säännöllisesti. Alta voit lukea, minkälaisia terveyshyötyjä valkosipulilla on ja sen jälkeen löydät vinkkejä, miten hyödyntää sitä ruokavaliossasi.
Valkosipuli saattaa alentaa kolesterolia
Korkea kolesteroli on terveysriski, kuten moni varmasti tietääkin. Se ei välttämättä ole kuitenkaan yhtä yleisesti tiedossa, että raa’an valkosipulin syöminen voi alentaa huonon kolesterolin, LDL:n, tasoja. PureWow’n mukaan varhaiset tutkimukset Annals of Internal Medicinessa tulivat puoltaviin lopputulemiin osoittaen kolesterolitasojen laskun potilailla, jotka söivät vain puolikkaan valkosipulinkynnen raakana päivittäin. Myöhemmät tutkimukset ovat kuitenkin saaneet eriäviä tuloksia. Loppujen lopuksi siis tästä ei ole varmaa tietoa, mutta ei raa’an valkosipulin lisäämisestä ruokavalioon haittaakaan ole.
Verenpaineesi kiittää
Australialainen vuonna 2019 julkaistu meta-analyysi totesi, että raaka valkosipuli on hyvästä verenpaineelle, mikä johtaa myös hyviin terveysvaikutuksiin. PureWow’n mukaan ilmeni, että päivittäinen valkosipulivalmisteen nauttiminen merkittävästi laski sekä ylä- että alapainetta korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla. Sydänterveydelle tekee siis hyvää, jos syöt raakaa valkosipulia.
Se voi lievittää flunssaa
Raakaa valkosipulia on jo pitkään ylistetty luonnollisena flunssalääkkeenä. PureWow’n mukaan yksi tieteellinen tutkimus vuodelta 2014 totesi, että kolmen kuukauden ajan päivittäin valkosipulia saaneet (lumelääkkeen sijaan) sairastuivat vähemmän flunssaan. Tutkimusnäyttö tämän vaikutuksen puolesta ei ole kuitenkaan kovin suurta, joten älä odota ihmeitä. Tärkeämpää on se, että valkosipulilla on puolustusjärjestelmää tehostavia sekä anti-inflammatorisia vaikutuksia. Laboratoriotutkimuksissa valkosipulivalmiste osoitti toistuvasti olevansa lupaava ehdokas puolustusjärjestelmän muokkaajana, mikä ylläpitää puolustustoimintojen homeostaasia – se on hyvä uutinen yleisestikin terveyden kannalta.
Ravintoaineet kohdillaan
Valkosipulin terveyshyödyistä on PureWow’n mukaan paljon tutkimuksia käynnissä, mutta yksi asia on varma: valkosipuli on täynnä tärkeitä ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee. Pienestä koostaan huolimatta valkosipulissa on iso annos B- ja C-vitamiinia sekä mangaania, seleeniä, rautaa, kuparia ja kaliumia.
Näin syöt raakaa valkosipulia
Valkosipulia ei suinkaan ole tarkoitus nielaista sellaisenaan. PureWow’n mukaan monet raa’an valkosipulin hyödyistä tulevat allisiini-nimisestä yhdisteestä, jolla on anti-inflammatorisia, antioksidanttisia sekä antibakteerisia vaikutuksia.
”Pilkottuna tai murskattuna allinaasi-entsyymi aktivoituu”, kertoo Nucifin ravitsemusjohtaja, tohtori Amy Lee.
Tämän takia valkosipuli kannattaa murskata ennen kuin sen laittaa ruoan sekaan tai lautaselle. Alla vinkkejä, miten syödä raakaa valkosipulia.
- Sekoita pastan ja suolaisten ruokien sekaan
Tätä moni varmasti jo tekeekin, mutta valkosipuli päätyy usein ruoanlaitossa mukaan liian aikaisin sen terveyshyötyjen kannalta. Ravitsemusterapeutti Laura Jeffersin mukaan raa’an valkosipulin terveelliset yhdisteet hajoavat 60 asteessa. Varmistaaksesi, että saat valkosipulin hyödyn irti, lisää se ruoan sekaan vasta aivan lopussa, kuten kun se on vielä kuumaa, mutta pois hellalta tai uunista. - Lisää sitä salaattiin
Jauha raakaa valkosipulia ja lisää se salaattikastikkeeseen tai ripottele sitä salaatin päälle. - Potkua aamupalaan
Anna aamupalallesi makuboostia koristamalla avokadoleipäsi ohuilla siivuilla raakaa valkosipulia. Avokadon tuhti ja kermainen maku vie valkosipulin maun voimakkuudesta pahimman terän pois. - Mausta guacamolesi
Guacamolessa on jo raakaa sipulia, joten miksi ei sinne heittäisi sekaan myös jauhetta tai murskattua valkosipulia?
Valkosipulia ei kannata alkaa popsia älyttömiä määriä, sillä sen terveyshyötyjä saa jo puolikkaasta tai yhdestä kokonaisesta kynnestä eikä useammasta saa kuin vatsan kipeäksi. Ja jos valkosipulin vaikutus hengitykseen vaivaa, löydät täältä vinkin, miten parhaiten pääset eroon valkosipulille haisevasta hengityksestä.
Lähde: PureWow
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Äiti jakoi niksin, jolla tikun saa pois ihon alta: Vain yhden raaka-aineen avulla
- 5 yllättävää syytä, joiden vuoksi kädet kannattaa upottaa multaan
- 15 outoa syytä, joiden takia painosi nousee ”ilman selitystä”
- Jos kärsit aamupahoinvoinnista, syö tätä kasvia – se poistaa pahoinvoinnin
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- Superhelppo jälkiruoka äitienpäivän kunniaksi – tarvitset vain muutamia aineksia
- Tämä YKSI asia riittää naisille, mutta miksi miehet eivät sitä anna?
- Nainen: Älä tee näitä 20 mokaa treffeillä, tai mies menettää kiinnostuksen
- Näillä 5 keinolla voit pelastaa suhteesi, jos olet kyllästynyt siihen
- Näin usein lakanat pitäisi vaihtaa – lähes kaikki tekevät sen aivan liian harvoin
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Jos käytät puhelintasi näillä 8 tavalla, olet todennäköisesti ahdistunut
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- 10 paikkaa, joista flunssa todennäköisimmin tarttuu
- Sinulla on 75 % suurempi riski avioeroon, jos tämä asia on elämässäsi
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- 8 tuttua ruokaa, joita ei saa syödä raskauden aikana