Unohda pastillit, sillä parempiakin tapoja valkosipulin hajun häätämiselle hengityksestä on olemassa.

Toiset vihaavat valkosipulia, toiset rakastavat sitä, mutta valkosipulille haiseva hengitys ei ole välttämättä valkosipulin ystävienkään mieleen. Tutkijat ovat kuitenkin selvittäneet, mikä on tehokkain tapa saada hengitys vapaaksi valkosipulin hajusta.

Ohion osavaltionyliopiston tutkijat antoivat tutkimukseen osallistuneille kolme grammaa valkosipulin kynsiä, joita heidän piti pureskella 25 sekuntia. Tämän jälkeen heille annettiin joko raakaa tai lämmitettyä omenaa tai omenamehua, raakaa tai lämmitettyä lehtisalaattia, raakoja mintunlehtiä tai minttumehua tai vihreää teetä ja osalle vettä.

Tämän jälkeen tutkijat analysoivat volatiilien (valkosipulin yhdisteet, jotka aiheuttavat hajun) määrän hengityksestä selvittääkseen, mikä oli tehokkain tapa häätää valkosipulille haiseva hengitys.

Metron mukaan minttu osoittautui parhaaksi tavaksi, mutta vain raakoina lehtinä. Myös raaka omena ja lehtisalaatti vähensivät volatiilien määrää 50 prosentilla verrattuna siihen, että joisi vettä.

Omena- ja minttumehut olivat myös tehokkaita volatiilien vähentämisessä, mutta eivät kuitenkaan yhtä hyviä kuin niiden raa’at vastineet, kuten oli myös lämmitetyn omenan ja lehtisalaatin kohdalla. Vihreä tee sen sijaan oli Metron mukaan täysin hyödytön.

Tutkijat totesivat ruokien ”puhdistavan” valkosipulille haisevaa hengitystä kahdella tapaa: raakojen syötävien entsyymit auttavat tuhoamaan itse hajun ja sekä raakojen että valmistettujen syötävien fenoliyhdisteet vaikuttavat volatiileihin, mikä Metron mukaan selittää, miksi raa’at syötävät olivat niin tehokkaita.

Joten anna siis mennä ja syö niin paljon valkosipulia kuin haluat ennen tyttöjen iltaa – kunhan sinulla on mintunlehtiä, omenaa tai lehtisalaattiakin saatavilla.

Tutkimus ilmestyi Journal of Food Science -julkaisussa ja voit lukea siitä lisää täältä.

Häiritseekö valkosipulille haiseva hengitys sinua? Kommentoi alla!

Lähde: Metro