Kotipihastasi voi löytyä monipuolinen terveyspommi, jota hyödynnetään vähän.

Syksyisin kypsyvät pihlajanmarjat päätyvät yleensä lintujen suihin, mutta niitä kannattaisi poimia myös talteen ja käytettäväksi kotikeittiössä. Marjat ovat terveellisiä ja niissä voi olla esimerkiksi C-vitamiinia saman verran kuin tyrnissä.

”Marjoissa on runsaasti C-vitamiinia (49-200 mg) sadassa grammassa, eli joko saman verran tai vähemmän kuin tyrnissä, tyrnin ja pihlajan kannasta riippuen. Pihlajan etu on se, että se kestää hyvin kuumentamista”, professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija Sinikka Piippo kirjoittaa Terve.fi-sivustolla.

C-vitaminiin lisäksi pihlajanmarjoissa on runsaasti myös K-vitamiinia ja karotenoideja, jotka sujelevat niin ihon kuin silmien kuntoa. Niissä on myös paljon kuituja, mistä on iloa, jos ummetus vaivaa.

Piippo kirjoittaa, että marjoja pidetään myös veren rasva-arvoja parantavina ja maksaa sekä sapen toimintaa kuntouttavina. Tuoreina ne voivat olla kuitenkin liian happamia mahakatarria potevalle.

Piipon mukaan marjat ja niistä tehty mehu auttavat myös vilustumiseen ja raihnaisuuteen.

”Pihlajaa kannattaa käyttää kuumana flunssajuomana vaihteeksi mustikan ja mustaherukan ohella”, asiantuntija vinkkaa.

Puut pursuavat nyt näitä koristeeksikin sopivia marjoja, joita voi käyttää monella tavalla. Marjoista saa esimerkiksi mehua, hilloa, marmeladia ja viiniä sekä niitä voi lisätä pannukakku- ja sämpylätaikinaan punaisten viinimarjojen tapaan.

Monet välttelevät tätä terveyspommia, koska marjat ovat niin hapokkaita ja karvaita. Tätä voi kuitenkin lievintää käyttämällä marjoja yhden vuorokauden kotipakastimessa tai odottamalla, että syksyn ensimmäinen pakkasyö pääsee tekemään marjoista makeampia.

Ennen kuin lähdet poimimaan puusa marjoja talteen, kannattaa marjaa Ylen mukaan maistaa, sillä toisessa puussa voi olla niin ärhäkät marjat, ettei niitä saa syötyä, kun taas viereisessä puussa ne voivat olla syötävämpiä.

Lähde: Terve.fi, Yle