Nämä päivittäiset teot voivat vaikuttaa ikävästi terveyteesi – 12 esimerkkiä

Näihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne voivat huomaamatta tehdä tepposiaan terveyden kannalta.

Omasta hyvinvoinnista huolehtiessa on tärkeää, että syö terveellisesti ja hyvin sekä liikkuu säännöllisesti. On kuitenkin myös muita seikkoja, joihin on syytä kiinnittää huomiota ja arvioida, ovatko päivittäiset teot hyvästä itselle vai eivät, huomauttaa HuffPost.

Tietyt päivittäiset tavat voivat jopa yllättävän paljon olla haitaksi terveyden kannalta eikä niiden haittavaikutuksista ole välttämättä tietoinen. Alla onkin 12 esimerkkiä tavoista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niillä voi olla negatiivinen vaikutus terveyteesi.

1. Et suojaa ihoasi auringolta

HuffPostin mukaan käyttämällä säännöllisesti aurinkosuojaa, jonka suojakerroin on 15 tai korkeampi, voit vähentää riskiäsi okasolusyöpään sairastumiseen 40 prosentilla ja melanoomariski 50 prosentilla. Plastiikkakirurgi Joshua D. Zuckermanin mukaan tavoitteeksi kannattaa ottaa, ettei kotoa poistu ilman aurinkosuojaa. Jos itseään ei saa ottamaan tätä tavaksi, voi ihosyöpäkuvien katsominen auttaa.

Suojautuminen ei ole tarpeen vain rannalle mennessä, sillä auringon säteet voivat olla haitallisia talvenkin aikana ja myös sillä on merkitystä, missä korkeudea olet. HuffPostin mukaan mitä korkeammalla olet, sitä enemmän UV-säteet pääsevät läpäisemään ihoasi, joten auringolta on syytä suojautua, kun lähtee laskettelemaan tai hiihtämään.

”Auringon ultraviolettisäteet ovat kaikkialla. Ne läpäisevät autosi tuulilasi, kotisi ikkunan, sateen ja pilvet. Tarvitset suojaa, kun olet hiihtämässä, luistelemassa tai vaeltamassa kylmempinä aikoina, istut sateenvarjon alla tai kävelet metsässä”, ihotautilääkäri Lily Talakoub kertoi HuffPostille.

2. Istut koko päivän

Monet viettävät suuren osan päivästä istuen, kun istuvat työpisteellä ja kotiin päästyä rentoutuvat sohvalla televisiota katsoen. Runsas istuminen ei ole kuitenkaan hyvästä terveyden kannalta.

”Lukemattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että paikoillaan pysyminen pitkiä aikoja voi merkittävästi vaikuttaa negatiivisesti fyysiseen ja henkiseen terveyteen, lisäten riskiä muun muassa syöpään, diabetekseen, veritulppiin ja alentuneeseen keskittymiseen ja tuottavaisuuteen”, asiantuntija Carrie Schmitz totesi.

Tilannetta voi korjata pienillä tavoilla, kuten nousemalla seisomaan mainoskatkojen ajaksi televisiota katsoessa tai pysäköimällä auton kauemmas niin kaupan kuin työpaikan sisäänkäynnistä. HuffPostin mukaan näilläkin tavoilla voi olla jo suuri merkitys muuttamaan elämääsi vähemmän paikoillaan pysyväksi.

3. Et nuku tarpeeksi

Riittämättömillä yöunilla voi olla monenlaisia vaikutuksia, kuten verenpainetauti, kudoksia vahingoittava inflammaatio, diabetes, masennus, sydäntauti ja liikalihavuus. Yöunien kanssa nuukailu voi myös vähentää aivojen kykyä toimia kunnolla, mikä johtaa huonoihin suorituksiin töissä ja heikentyneeseen reaktioaikaan auton ratissa. Asiantuntijat suosittelevat harjoittamaan rentouttavia iltarutiineja ennen unille menoa, kuten kylpyä, kofeiniin ja alkoholin vähentämistä tunteina ennen nukkumaanmenoa sekä sijoittamaan hyvään patjaan ja tyynyihin. Yksi tapa on myös pitää kiinni säännöllisesti unirytmistä jopa viikonloppuisin.

”Säännöllinen unirytmi muodostaa rutiinin aivoille ja keholle, jotta ne voivat latautua ja toipua”, sairaanhoidon dekaani Pat Perryman Carrington Collegesta sanoi HuffPostille.

4. Juot kahvia ensimmäisenä aamulla

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiini voi pikakäynnistää aineenvaihdunnan, vähentää diabeteksen kehittymisen riskiä ja jopa estää ennenaikaista kuolamaa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että heti aamulla pitäisi nauttia suuri kupillinen kahvia. Ravitsemusterapeutti Eliza Savage sanoi HuffPostille, että nukkuessa luonnostaan paastoaa ruoasta ja vedestä ja tuona aikana voi tulla nestehukka – etenkin talvikuukausina, jolloin ilma on kuiva ja kodeissa usein lämpimämpää sisällä.

”Ylös noustua ensimmäisenä kahvinkeittimen luo suuntaaminen vain pahentaa nestehukkaa”, Savage selitti.

Sen sijaan olisi parempi aloittaa päivä juomalla useampi lasillenen vettä ennen kuin siirtyy kahvinkeiton pariin.

5. Turvaudut Googlen apuun terveysasioissa

Urology Cancer Specialistsin lääketieteellisen johtaja Adam Raminin mukaan internet voi olla huono tietolähde ja synnyttää enemmän huolta, kun etsit sieltä diagnoosia omalle voinnille.

”Koska potilaat yhä kasvavissa määrin luottavat lääketieteellisiin sivustoihin ja nettifoorumeihin diagnosoidakseen itsensä tai koettavat varmistaa, mitä kuvittelevat sairastavansa, voivat parannettavat tilat jäädä huomiotta ja hoito viivästyä”, Ramin kertoi.

”Mahdollisten fyysisten seurauksien lisäksi emotionaalinen vaikutus itsensä diagnosoimiselle väärin voi olla yhtä vakava, sillä potilailla on tapana olettaa, että pieni oire liittyy pahimpaan sairauteen”, hän jatkoi.

6. Et syö tietoisesti

Voi tuntua hyvältä idealta popsia sämpylää samalla, kun kirjoittaa työsähköpostia, mutta jos syöminen ilman siihen keskittymistä voi johtaa erilaisiin ruoansulatusvaivoihin.

”Sinun täytyy olla rentoutunut, jotta voit kunnolla sulattaa ruokasi. Jos syöt nopeasti ja stressaantuneessa tilassa, vaikuttaa se todennäköisesti negatiivisesti ruoansulatukseen”, ravitsemusterapeutti Jennie Miremadi kertoi.

Miremadin mukaan ajatukseton syöminen voi johtaa siihen, että syö liikaa, mikä vuorostaan voi johtaa painonnousuun ja ruoansulatukselliseen stressiin. Onkin parempi syödä rauhassa ja kunnolla pureskella ruokansa, koska sillä voi olla päinvastainen vaikutus. HuffPostin mukaan viime vuosina tietoinen syöminen on yhdistetty auttamaan laihduttamisessa, paremmin omaksumaan ravintoaineet ruoasta, estämään ylensyömistä, auttamaan verensokerin säätelyssä, hallitsemaan tunnesyömistä ja yleisen hyvinvoinnin avuksi.

7. Viestität huonossa asennossa

Älypuhelimet voivat olla melkoinen vaivojen lähde. Johtava hyvinvoinnin asiantuntija David Shapiro Complete Spine Solutionsista kertoi, että niskamme eivät ole suunniteltu olemaan niin eteenpäin nojautuvassa asennossa. Shapiron mukaan kun ihmiset viestittävät paljon, se rasittaa niskaa ja voi myös aiheuttaa niveltulehdusta selkärangassa sekä kipua. Ortopedisen kirurgian professori Neel Anand suosittelee pitämään pään, niskan ja hartiat neutraalissa asennossa, kun käytät laitteitasi, jotta vältyt vaivoilta. Anandin mukaan päivään kannattaa myös ottaa osaksi niskan venytyksiä ja koettaa vähentää ruutuaikaa.

”Nämä vaikuttavat pieniltä suojateoilta, mutta niillä voi olla suuri hyöty ajan kanssa selkärankaa ajatellen”, Anand totesi.

8. Älypuhelimen ja somen jatkuva käyttö

Monilla saattaa olla epäterve suhtautuminen oman puhelimen käyttöön ja ajatus siitä, että joutuisi olemaan tunninkin siitä erossa voi tuntua kamalalta. Sosiaalinen mediakaan ei ole hyväksi. HuffPostin mukaan tutkimus on osoittanut, että liiallinen sovellusten käyttö, kuten Facebook, on kytköksissä ahdistukseen ja masennusoireisiin.

”Pakkimielteisyys sosiaalisen median kanssa antaa ihmisille vääristyneen kuvan maailmasta ja sillä voi olla suuri vaikutus mielenterveyteen”, riippuvuuden psykiatrian tohtori Sal Raichbach sanoi.

”Ihmiset ovat luonnostaan sosiaalisia olentoja, joten ei ole tavatonta tai väärin kaivata kanssakäymistä. Ongelma kuitenkin ilmenee, kun ihmiset luottavat tähän kanssakäymiseen tai ovat liimattuina selaamassa some-syötteitään”, hän jatkoi.

Raichbach suosittelee poistamaan sosiaalisen median sovellukset puhelimesta tai piilottamaan ne johonkin kansioon. Myös oman puhelimen lataaminen makuuhuoneen ulkopuolella on hyvä idea sekä kannattaa tehdä päivittäin jotain, joka saa pysymään kiinni hetkessä ja tässä päivässä, kuten meditaatio, jooga tai vain lounas ystävän kanssa, minkä ajaksi puhelimet laitetaan syrjään.

9. Et huolehdi hammasharjastasi

HuffPostin mukaan hammasharjasi voi olla täynnä pöpöjä haitallisista bakteereista ulosteeseen. Kun sen yhdistää siihen, mitä hampaista irtoaa niitä pestessä, voi suusi täyttyä kaikenlaisilla bakteereilla. Asiantuntija Chris Kammerin mukaan huonolla hammasharjahygienialla voi olla monenlaisia seuraamuksia.

”Yksi suurimmista virheistä on se, että hammasharja jätetään esille kylpyhuoneessa. Jokainen kerta, kun vessanpönttö vedetään, ilmaan lentää bakteereita, jotka päätyvät sinuun ja hammasharjaasi”, Kammer muistutti.

Hammasharjaa ei myös kannata jakaa kenenkään kanssa, koska tällä tavoin erilaisia viruksia ja bakteereja voi levitä ihmisestä toiseen. Hammasharja olisi syytä vaihtaa uuteen 3-4 kuukaden välein ja aiemmin, jos sen harjakset alkavat hapsottaa käytön myötä. Hammasharja pitäisi myös huuhdella hyvin joka ilta ja jos samassa tilassa säilötään useampaa hammasharjaa, pitäisi niiden olla selvästi erillään toisistaan.

10. Saat tietämättäsi lisättyjä sokereita syötävistä

Sokeri ei ole hyvästä terveydelle ja sitä ei pitäisi nauttia suuria määriä päivässä. Monilla kuitenkin sitä tulee nautittua ihan liikaa ja toisinaan huomaamatta. Ravitsemusterapeutti Jeanette Kimszal huomautti HuffPostille, että yksi pahimmista terveystavoista on jättää huomiotta syömiensä ruokien sokerin määrä. Liiallinen sokeri tulee monesti prosessoiduista syötävistä, joissa on lisättyä sokeria.

”Neuvon aina asiakkaita olemaan tarkkoja lisätyn sokerin määrästä ”terveellisissä” syötävissä, kuten pähkinävoissa, myslissä ja jogurtissa”, Kimszal sanoi.

Joissakin syötävissä tai juotavissa voi olla jopa yksistään päivän sokerirajat ylittävä määrä sokeria – tuplana. Kimszal suosittelee lukemaan ravintosisällöt tarkkaan ja nauttimaan enemmän täysjyvää. Jos taas makeanhimo iskee, kannattaa silloin napata esimerkiksi makeuttamatonta kreikkalaista jogurttia ja lisätä sen sekaan hieman hunajaa.

11. Ylibuukkaat itsesi ja teet liikaa töissä

Monesta voi tuntua luontevalta ottaa monta asiaa tehtäväksi kerralla ja sopia paljon menoja; voi olla vaikea sanoa ”Ei.” Ylibuukkaamiselta voi välttyä, kun alkaa opetella kieltäytymistä ehdotuksista, joihin ei yksinkertaisesti ole mahdollista tarttua ja suostua. Tätä voi opetella kieltäytymällä yhdestä pyynnöstä per viikko ja lisäämällä siitä tarpeen mukaan. Itseään ei kannata polttaa loppuun työpaikallakaan.

”Työnarkomaanisessa yhteiskunnassa pitkiä työpäiviä ei pelkästään kiitetä ja rohkaista, vaan niistä myös palkitaan”, elämäntapavalmentaja Nick Hatter sanoi.

”Mutta kun teet töitä liian intensiivisesti liian pitkään, kortisolin ja adrenaliinin tasot voivat pysyä vaarallisen korkealla, mikä voi johtaa verenpainetautiin, ärtyneen suolen oireyhtymään, sydänkohtaukseen, burnoutiin, väsymykseen, ahdistukseen, masennukseen, hermoromahdukseen, seksihalujen laskuun ja hedelmällisyyden laskuun”, hän listasi.

Burnoutin kokenut Hatter suosittelee, ettei heti aamulla ensimmäisenä tarkista sähköpostia, asettaa rajat työajalle, pitää kunnon lounastauot ja aikatauluttaa vähintään yhden hauskan tai rentouttavan aktiviteetin jokaiselle viikolle.

12. Olet ruudun ääressä jatkuvasti

Älypuhelimista muihin laitteisiin, niiden ruuduilta tulee keinotekoista valoa, joka voi sekoittaa terveyttä monin tavoin ja olla haitaksi etenkin silmille. Silmälääkäri Alan Mendelsohnin mukaan elektroniikkalaitteilta tuleva sinenen valo on yksi suurimmista riskitekijöistä silmänpohjan rappeumalle, joka voi aiheuttaa vakavaa näkökyvyn menetystä. Altistuminen aiheuttaa myös digitaalista silmärasitetta, jolle ominaista on silmien väsyminen, hämärtynyt näkö, punaiset ja/tai kuivat silmät, epämukava tunne silmissä ja päänsärky.

”Keskittymällä ruutuun ja tehtyä töitä intensiivisesti, ihanteellisesti pitäisi pitää lyhyt tauko noin 20 minuutin välein”, Mendelsohn sanoi.

”Tämä tauko voi olla niinkin lyhyt kuin 2-3 minuuttia, mutta sitä ei pitäisi käyttää siihen, että nappaa puhelimen tai tabletin käteensä ja vastaa sillä sähköposteihin, viesteihin tai muuhun, koska silloin korvaat työasiat diginäytöltä omien asioiden hoitamiseen diginäytöllä”, hän painotti.

Lähde: HuffPost


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.