Fakta: piereskely on täysin normaalia, luonnollista – se on jotain, mitä kaikki tekevät.

Terveyskirjaston mukaan ihmisillä muodostuu suolikaasua keskimäärin 7-8 desiä päivässä, mutta vaihtelu on suuri. Tätä suolikaasua päästellään ulos pieruina, joiden määrä on yleensä 15-20 päivässä.

Terveyskirjaston mukaan normaalin ylärajana pidetään 25 rupsua päivässä. Jos kuitenkin huomaat yllättäen päästäväsi paukkuja useammin kuin yleensä, on hyvä tutustua mahdollisiin syihin, jotka saavat sinut piereskelemään enemmän.

Lääkärit ovat kertoneet The Sunille asioita, jotka voivat mahdollisesti selittää, miksi olet alkanut piereskellä enemmän, ja suomensimme nämä syyt alle.

Tulehduksellinen suolistosairaus

Lääkäri Daniel Atkinsonin mukaan piereskely voi olla merkki tulehduksellisesta suolistosairaudesta (IBD).

”Yleensä sillä viitataan colitis ulcerosaan (haavainen koliitti) ja Crohnin tautiin”, hän totesi.

Atkinsonin mukaan IBD:n oireisiin lukeutuvat muun muassa kipu tai turvotus vatsassa, väsymys ja toistuva ripuli. Oireet ärtyvät välillä pahemmaksi.

Tietyt vihannekset

Jos olet salaattien ystävä, voi se saada sinut rupsuttelemaan enemmän kuin tavallisesti. Etenkin keräkaali, idut ja parsakaali sisältävät hiilihydraattia, joka tekee niiden sulattamisesta vaikeaa, ja kun nämä syötävät ovat ruoansulatuselimistön käsittelyssä, ne tuottavat kaasua.

”Jokainen tietää, että tietyt syötävät altistavat piereskelylle. Näihin lukeutuu kaalien sukuun kuuluvia vihanneksia – ruusukaali, keräkaali, parsakaali – sekä sipuli, vehnä, kirsikat, luumut ja paljon liukenevaa kuitua sisältävät syötävät, kuten uunipavut, herneet ja linssit”, lääkäri Sarah Jarvis listasi.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Liiallinen piereskely on myös ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) yksi oire. Atkinsonin mukaan se vaikuttaa ruoansulatusjärjestelmään ja voi tuntua epämukavalta.

”Ilmavaivat voivat olla merkki tästä oireyhtymästä, kuten myös vatsakrampit – etenkin syömisen jälkeen – turvotus ja ummetus”, Atkinson kertoi.

IBS on läpi elämän kestävä vaiva ja sitä voidaan hallita elämäntapamuutoksialla, kuten liikkumalla tarpeeksi, vähentämällä mausteisen ruoan syömistä ja välttämällä tiettyjä ruokia, jotka on vaikea sulattaa, kuten pavut ja parsakaali.

Virvoitusjuomat, pillit ja stressi

Virvoitusjuomien nauttiminen, purkan pureskelu ja pillin käyttäminen saavat ilmaa päätymään paksusuoleen, missä se aiheuttaa jopa puolet liiallisista rupsuista.

”Vähemmän tunnettuja syypäitä ovat sokerin korvikkeet, kuten sorbitoli – sitä on monissa sokerittomissa purukumeissa – ja fruktoosi hedelmäjuomissa ja joissakin sokerisissa juomissa”, Jarvis sanoi.

”Virvoitusjuomat, pillillä juominen, liian nopeasti syöminen tai jutellessa syöminen sekä stressi voivat kaikki saada sinut nielemään paljon ilmaa, mikä varmasti saa sinut röyhtäilemään enemmän, mutta se voi johtaa myös piereskelyyn”, hän jatkoi.

Prosessoidut ruoat

Liiallinen pikaruoan syöminen saattaa saada sinut paukuttelemaan normaalia enemmän. Jarvisin mukaan ruoansulatuselimistön mikrobiomiin – terveellisten bakteerien tasapainoon vatsassa – on kohdistunut paljon mielenkiintoa viime vuosina.

”Syömällä paljon prosessoituja ruokia ja liian vähän hedelmiä ja vihanneksia voi saada vatsan bakteerit epätasapainoon”, Jarvis totesi.

”Tämä saattaa sisältää kaasua synnyttävien bakteerien määrän lisääntymisen, kun ne pilkkovat ruokaa”, hän lisäsi.

Keliakia

Tämäkin sairaus voi olla ilmavaivojesi taustalla. Atkinsonin mukaan ilmavaivat ovat keliakian yksi oire ummetuksen, vatsakivun ja ruoansulatushäiriöiden ohella.

”Kun ohutsuoli tulehtuu eikä se voi imeyttää ravintoaineita yhtä hyvin kuin pitäisi, se voi olla todella kivuliasta”, hän kertoi.

Atkinsonin mukaan reaktio johtuu gluteenista, jota on yleensä monenlaisissa syötävissä pastasta aamiaismuroihin ja leipään.

”Gluteenittomien tuotteiden käyttö auttaa pitämään oireet hallinnassa”, Atkinson neuvoi.

Lähde: The Sun