Kaikki tietävät, että terveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat pitämään painon kurissa. Nämä pienet asiat voivat kuitenkin johtaa painonnousuun aivan huomaamatta.

Oletko huomannut, että vaikka harrastat liikuntaa ja syöt pääosin terveellisesti, niin painosi tuntuu silti vain nousevan? Et ole ongelman kanssa yksin.

Ikävä kyllä moni kamppailee saman ongelman kanssa, ja syynä ovat usein aivan pienet arkipäiväiset asiat, joihin et osaa kiinnittää huomiota. Seuraavat asiat ovat sellaisia, jotka saavat vaakasi näyttämään suurempia lukemia kuin haluaisit. Kiinnitä siis huomiota seuraaviin asioihin.

 1. Syöt liian nopeasti
  Jos syöt nopeasti, syöt samalla helposti myös vahingossa liikaa, sillä et huomaa olevasi jo täynnä. Yritä pureskella hitaammin ja syö pienempiä palasia.

 2. Et juo tarpeeksi vettä
  Janon tunne tulkitaan usein virheellisesti näläksi, joten janoisena syöt helposti enemmän kuin oikeasti tarvitset. Pyri siis juomaan enemmän vettä, varsinkin juuri ennen ateriaa. Jos veden juonti on vaikeaa, lisää veteen vaikkapa kurkkua tai sitruunaa, jolloin sen juonti tuntuu kenties helpommalta.

 3. Olet liian sosiaalinen
  Sosiaalisuus sinänsä ei tietenkään lihota, mutta sosiaalisiin tilanteisiin liittyy usein ruokaa ja alkoholia, ja ne tietysti nostavat kenen tahansa painoa.

 4. Et nuku tarpeeksi
  Tämän varmaankin jo tiesit, mutta liian vähäinen uni on hallaa painollesi. Väsyneenä et jaksa harrastaa liikuntaa, syöt helposti hiilari- ja sokeripitoisia välipaloja ja kehossasi on myös enemmän stressihormoneja, jotka saavat sinut lihomaan.

 5. Syöt television ääressä
  Monet meistä syövät mieluiten katsellessaan televisiota, surffatessaan netissä tai lukiessaan lehteä. Tutkimukset kuitenkin todistavat, että kun syöt samalla, kun keskityt johonkin muuhun, syöt usein enemmän. Kun siis syöt, keskity rauhassa ruokaan ja siihen, miltä se maistuu. Se parantaa koko ruokailuelämystä, mutta vähentää myös samalla syömääsi määrää.

 6. Sinulla ei ole terveellisiä välipaloja lähellä
  Jos sinulla on nälkä, syöt helposti liikaa ateriallasi ja syöt myös helpommin epäterveellisiä välipaloja. Pidä aina terveellisiä välipaloja käden ulottuvilla, joten kun nälkä iskee, sinun ei tarvitse turvautua herkkuihin. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi hedelmät, marjat, rahka ja jugurtti.

 7. Käyt ruokaostoksilla ilman ostoslistaa
  Ostoslistan avulla vältyt heräteostoksilta kaupassa, kun olet nälkäinen. Tutkimusten mukaan ostoslistan kanssa kaupassa käyvät säästävät rahaa ja myös pysyvät painossaan paremmin, sillä ostoslista vähentää ylimääräisten herkkujen ostamista kotiin.

 8. Juot liikaa maitokahveja
  Kahvin juominen sinänsä ei lisää painoa, pikemminkin päinvastoin. Jos kuitenkin juot pääsääntöisesti maitokahveja, kuten cappuccinoja ja latteja, muuttaa se asiaa. Rasvainen maito yhdistettynä sokeriin lisää päivittäistä kalorimääräänsä melkoisesti aivan huomaamattasi.

 9. Käytät liikaa salaatinkastiketta
  Monet syövät mielellään salaatteja, jotta saisivat pidettyä painonsa kurissa. Ongelmana on kuitenkin monien kohdalla kastikkeen määrä. Moni syö tyytyväisenä esimerkiksi caesar-salaatin miettimättä lainkaan sitä, kuinka paljon rasvaista kastiketta salaatti sisältää. Jos haluat käyttää kastiketta, vähennä sen määrää, tai käytä jotain kevyempää vaihtoehtoa.

 10. Mässäilet viikonloppuna
  Monen on helppo syödä terveellisesti arkipäivinä, mutta viikonloppuna moni suunnistaa kauppaan ostamaan karkkia, sipsejä, keksejä tai muita herkkuja. Illalla voidaan tilata pizzaa ja seuraavana päivänä käydään vielä syömässä hampurilaiset. Toki kaikkina päivinä ei tarvitse syödä jatkuvasti yhtä terveellisesti, mutta jos jokaisena viikonloppuna syö aivan liikaa herkkuja, saa se kyllä painon nousemaan, vaikka arkipäivien ruokailu olisikin terveellistä.

Teetkö sinäkin edellä mainittuja asioita?

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Healthline