Välimeren ruokavalion terveyshyötyjä on tuotu esiin viime vuosina erilaisilla tutkimuksilla.

Välimeren ruokavalion kaltaisen ruokavalion seuraaminen voi vähentää aivohalvauksen riski yli 40-vuotiailla naisilla, mutta ei miehillä. Tämä selviää East Anglian yliopiston tutkimuksesta, joka julkaistiin vasta Stroke-journalissa.

Tutkimus paljasti, että runsaasti kalaa, hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja papuja sekä vähemmän lihaa ja maitotuotteita sisältävä ruokavalio vähentää aivohalvausriskiä valkoihoisten aikuisten keskuudessa, joilla on suuri riski sydän- ja verisuonisairauksiin.

17 vuoden ajan tutkijat tarkkailivat yli 23 000 osallistujan ruokavalioita ja vertasivat aivohalvausriskiä neljän ryhmän kesken, mitkä oli määritelty sen mukaan, miten tarkasti he noudattivat välimerellistä ruokavaliota. Osallistujat olivat kaikki valkoihoisia ja iältään 40-77-vuotiaita.

Kaikista tarkimmin välimerellisen ruokavalion kaltaista ruokavaliota noudattaneilla aivohalvauksen riski laski kaikkinensa 17 prosenttia. Naisten kohdalla riski laski kuitenkin 22 prosentti ja miesten kohdalla kuusi prosenttia, mikä tutkijoiden mukaan saattoi johtua myös sattumasta.

Tutkimusta johtaneen professori Ailsa Welchin mukaan ei ole selvää, miksi tutkimuksessa löytyi eroavaisuudet naisten ja miesten kohdalla. Hän kuitenkin totesi, että on mahdollista, että ruokavalion osat vaikuttavat erilaisin tavoin miehiin ja naisiin.

”Olemme myös tietoisia, että erilaiset aivohalvauksen alatyypit voivat vaihdella sukupuolten välillä. Tutkimuksemme oli liian pieni tämän testaamiseksi, mutta molemmat mahdollisuudet tarjoavat lisätutkimuksia tulevaisuudessa”, Welch sanoi.

Welch muistutti, että terveellinen, tasapainoinen ruokavalio on kuitenkin tärkeää kaikille, niin nuorille kuin vanhoille. The Independentin mukaan hän myös totesi, että jotta halvauksen riskiä voi laskea välimerellisen ruokavalion avulla, täytyy naisten seurata sitä tarkasti sen sijaan, että söisi sen eri osia erikseen.

Välimeren ruokavalio saa inspiraationsa pääasiassa espanjalaisten, italialaisten ja kreikkalaisten keittiöistä. Tietyt ruoat, joista ruokavalio koostuu, voivat vaihdella eri kulttuurien ja etnisyyksien välillä, mutta sille olennaisimmat osat ovat yleensä aina samat.

”Tyypillinen Välimeren ruokavlaio sisältää paljon vihanneksia, hedelmiä, papuja, viljaa ja viljatuotteita, kuten täysjyväleipää, pastaa ja tummaa riisiä”, vanhempi ravitsemusterapeutti Victoria Taylor kommentoi.

”Siinä on myös kohtalaisesti kalaa, valkoista lihaa ja joitakin maitotuotteita”, hän lisäsi.

Taylorin mukaan näiden elementtien yhdistelmä vaikuttaa tuovan terveyshyödyt, mutta yksi tärkeä tekijä on ruokavalioon kuuluvat terveelliset rasvat.

”Oliiviöljy, joka on tyydyttymätöntä rasvaa, yhdistetään yleensä Välimeren ruokavalioon, mutta monityydyttämättömiä rasvoja on myös mukana pähkinöissä, siemenissä ja rasvaisessa kalassa”, Taylor sanoi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: EurekAlert, The Independent