Vanhemmaksi tuleminen ja lasten kanssa asuminen vaikuttaa vain naisten yöuniin.

Monet vanhemmat varmasti tietävät, että hyvät, pitkät yöunet voivat olla harvinaista herkkua, kun saa lapsia. Tutkimuksen mukaan kuitenkin riittämättömät yöunet koskevat vain lasten kanssa asuvia naisia, ei miehiä.

Georgia Southern University -yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa perehdyttiin tietoihin kyselystä, johon oli vastannut 5 805 henkilöä. Heiltä kysyttiin, kuinka kauan he nukkuivat (7-9 tuntia miellettiin optimiksi ja alle 6 tuntia riittämättömäksi) ja kuinka monena päivänä edellisen kuukauden aikana he tunsivat itsensä väsyneeksi.

Tutkimukseen osallistuneiden alle 45-vuotiaiden naisten kohdalla tutkijat saivat selville, että ainoa huonoihin yöuniin vaikuttanut tekijä oli lapset ja jokainen lapsi lisäsi todennäköisyyttä riittämättömiin yöuniin lähes 50 prosentilla. 48 prosenttia äideistä kertoivat saavansa vähintään seitsemän tunnin yöunet verrattuna 62 prosenttiin lapsettomista naisista.

”Mielestäni nämä tutkimustulokset voivat tukea niitä naisia, jotka sanovat tuntevansa olonsa uupuneeksi. Tutkimuksemme selvitti, että he eivät nuku tarpeeksi pitkään ja sen lisäksi tuntevat olonsa väsyneeksi läpi päivän”, tutkimusta tehnyt Kelly Sullivan sanoi.

Mitkään muut tekijät, kuten kuntoilu, parisuhdetilanne ja koulutus, eivät olleet kytköksissä siihen, kuinka kauan naiset nukkuivat.

Lapsettomat naiset vähemmän väsyneitä

Tutkimuksessa selvisi, ettei lasten kanssa asuminen ollut kytköksissä vain yöunien kestoon, vaan myös siihen, kuinka usein naiset tunsivat itsensä väsyneeksi. Keskimäärin lapsia omanneet naiset tunsivat olonsa väsyneeksi 14 päivää kuukaudesta, kun taas lapsettomien naisten kohdalla päivien määrä oli 11.

Lasten kanssa asuminen ei ollut yhteydessä miesten yöunien pituuteen.

”Riittävät yöunet ovat avaintekijä yleisen terveyden suhteen ja voivat vaikuttaa sydämeen, mieleen ja painoon”, Sullivan kertoi.

”On tärkeää oppia tietämään, mikä estää ihmisiä saamasta heidän tarvitsemaansa lepoa, jotta voimme auttaa heitä tekemään töitä paremman terveyden eteen”, hän päätti.

Oletko sinä huomannut lasten vaikuttaneen yöuniisi? Kerro se kommenteissa!