Aamupalan syöminen vaikuttaa hiilihydraattien palamiseen sekä siihen, miten keho sulattaa treenin jälkeen syödyn aterian.

Jos kaipaat lisää syitä aloittaa päivä aamiaisella, tarjoaa Bathin yliopiston tutkimus sellaisen: aamupalan syöminen ennen kuntoilua voi valmistaa kehon polttamaan enemmän hiilihydraatteja treenin aikana. Ennen treeniä syöminen voi auttaa myös nopeammin sulattamaan ruokaa treenin jälkeen, kertoo Metro.

Tutkimukseen osallistuneet terveet 12 miestä söivät aamupalaksi kulhollisen maitoon tehtyä puuroa. Tutkijat selvittivät, miten aamupalan syöminen ja paastoaminen yön yli ennen tunnin pyöräilyä vaikuttivat – kontrollikokeessa puuroa seurasi kolmen tunnin lepo.

Tutkijat testasivat sen jälkeen osallistujien veren glukoositasot sekä lihasglykogeenin tasot. Metron mukaan tutkijoille selvisi, että aamupalan syöminen lisäsi nopeutta, jolla heidän kehonsa polttivat hiilihydraatteja kuntoilun aikana sekä lisäsi nopeutta, jolla heidän kehonsa metaboloi treenin jälkeen syötyä ruokaa.

Bathin yliopiston terveyden laitoksen luennoitsija, tohtori Javier Gonzalezin mukaan tutkimus on ensimmäinen, joka on selvittänyt, miten ennen kuntoilua syöty aamupala vaikuttaa siihen, miten keho reagoi aterioihin kuntoilun jälkeen.

”Saimme selville, että verrattuna aamiaisen väliin jättämiseen, aamiaisen syöminen ennen kuntoilua lisää nopeutta, jolla sulatamme, absorboimme ja metaboloimme hiilihydraatteja, joita saatamme syödä treenin jälkeen”, Gonzalez totesi.

Aamupalalla lisäpuhtia kaloreiden polttamiseen

Tutkimuksen tekoon osallistunut jatko-opiskelija Rob Edinburgh kertoo, että tutkimuksessa saatin selville, aamupala ennen kuntoilua lisää hiilihydraattien palamista treenin aikana.

”Saimme myös selville, että tämä hiilihydraatti ei ole peräisin vain juuri syödystä aamupalasta, vaan myös lihaksiin glykogeeninä varastoituneesta hiilihydraatista”, hän kommentoi.

”Tämä kasvu lihasglykogeenin käytössä voi selittää, miksi havaitsimme nopeamman verensokerin puhdistuman lounaan jälkeen, kun aamupala oli nautittu ennen kuntoilua”, hän jatkoi.

Tutkimus viitaa siis siihen, että aamupalan syöminen voi saada kropan valmiiksi polttamaan enemmän kaloreita ja sulattamaan syötäviä tasaisemmin; olet fyysisesti parhaimmillasi syötyäsi aamiaisen. Metro kuitenkin huomauttaa, että tutkimuksessa oli vain pieni osallistujajoukko, jotka olivat kaikki miehiä, joten tuloksia ei vielä voi yleistää koskemaan koko maailmaa – lisätutkimukset ovat tarpeen ennen kuin voidaan varmasti sanoa, että aamupala tehostaa treeniä.

Voit tutustua American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism -journalissa julkaistuun tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Metro