Harva nainen kuitenkin kertoo työnantajalleen kuukautiskipujen vaikutuksesta työkykyyn.

Yli puolet naistyöntekijöistä ovat kokeneet töissä ollessaan kuukautiskipua, joka on vaikuttanut heidän kykyynsä tehdä töitä, selviää BBC:n Radio 5 liven Emma Barnettin ohjelmaa varten teetetystä kyselystä.

Kyselyn mukaan 52 prosenttia naisista kertoi, että kuukatiskivut olivat vaikuttaneet heidän työkykyynsä, mutta vain 27 prosenttia kertoi esimiehelleen kuukautisten olevan syypää siihen.

52 prosentista naisia lähes kolmannes oli ottanut ainakin yhden sairauspäivän kuukautiskipujensa takia. BBC:n mukaan yksi lääkäri onkin ehdottanut, että työnantajien pitäisi tarjota ”kuukautislomaa” – Englannissa yhdellä yrityksellä ja Kiinassa muutamalla maakunnalla on jo tällainen käytäntö, kuten kerroimme aiemmin.

Lontoolaisen gynekologi Gedis Grudzinskasin mukaan naisten pitäisi olla avoimepia kuukautiskivuistaan ja työnantajien ymmärtäväisempiä.

”Kuukautiset ovat normaalia asia, mutta osa naisista kärsii suuresti ja he kärsivät hiljaisuudessa”, hän sanoi.

”Minusta naisten ei pitäisi ujostella asiaa ja yritysten pitäisi mukautua antamalla vapaata naisille, jotka kärsivät kivuliaista kuukautisista”, Grudzinskas lisäsi.

Vaikka kuukautiskivut voivat vaikuttaa naisten kykyyn tehdä töitä, ei sitä Glamourin mukaan pitäisi nähdä todisteena siitä, että naisten biologiset toiminnot vaikuttavat heidän työkykyynsä.

Neurotieteilijä Daniel Glaser huomauttaakin, että osa naisista suoriutuukin paremmin älyllisistä ja fyysisistä tehtävistä kuukautisten aikaan. Glamourin mukaan jotkin tutkimukset ovatkin osoittaneet, että naiset ovat empaattisempia kuukautisten aikaan ja juuri ennen niiden alkua heidän itsekontrollinsa on parempi.

Joten vaikka kuukautiskivut vaikuttavat moneen naiseen, ei sitä pitäisi käyttää syynä yllyttää seksistisiä oletuksia, vaan Glamourin mukaan sen pitäisi toimia yhtenä syynä lisää kehittää apua kuukautiskipuihin ja jokaisen työntekijän omiin hyvinvointiin liittyviin tarpeisiin mukautumiseen.

Aiemmin olemme kertoneet, kuinka tutkijat ovat selvittäneet mahdollisen syyn sille, miksi kuukautiskivut ovat niin kivuliaat. Olemme myös kertoneet, mikä on monen naisen luottotapa selvitä kuukautiskrampeista eikä yleisin niistä valitettavasti onnistu työpaikalla – lue lisää täällä.

Vaikuttavatko kuukautiskivut sinun kykyysi tehdä töitä? Kommentoi alla!

Lähde: Glamour, BBC