Tutkijoiden löydökset voivat johtaa parempien hoitokeinojen kehittämiseen.

Kuukautiskivut voivat olla osalle naisista hyvinkin kivuliaat – University College Londonin professori John Guilleaud kertoikin aiemmin, että kuukautiskivut voivat tuntua lähes yhtä pahalta kuin sydänkohtaus.

Tutkijat ovat myös lähempänä selvityksen löytämistä sille, miksi kuukautiskivut voivat olla niin kovat. Science Alertin mukaan tutkijat löysivät kytköksen tulehdusta osoittavan arvon ja PMS-oireiden voimakkuuden välillä, mikä viittaisi siihen, että akuutti tulehdus voi laukaista kuukautisiin liittyvät krampit ja turvotuksen.

Journal of Women’s Health -julkaisussa ilmestynyt tutkimus löysi PMS-oireiden vahvuuden ja tulehdustilasta kertovan, herkäksi C-reaktiiviseksi proteiiniksi kutsutun hs-CRP:n arvon väliltä positiivisen korrelaation.

Tutkijat väittävät, että mitä enemmän tätä proteiinia jollakin on, sitä enemmän tulehdusta hän todennäköisesti kokee ja sitä pahemmista kuukautiskivuista nainen todennäköisesti kärsii – päänsärky lukuun ottamatta.

”Premensturaaliset mielialaoireet, vatsakrampit/selkäkivut, mielihalut ruoan suhteen/painonnousu/turvotus ja kipu rinnoissa vaikuttavat olevan merkittävästi ja positiivisesti kytköksissä korkeampiin hs-CRP-tasoihin”, tutkijat totesivat.

Science Alertin mukaan tämä on iso asia, sillä noin 80 prosenttia naisista kokee PMS-oireita, mutta sen aiheuttajia tai mahdollisia hoitokeinoja on tutkittu vain vähän. Tällä hetkellä naiten paras apukeino ovatkin reseptivapaat särkylääkkeet.

Tutkimus on ensimmäinen suurimittainen tutkimus, joka on löytänyt kytköksen tulehduksen ja PMS:n väliltä. Vaikka tulokset ovat alustavat, voivat ne auttaa tutkijoita jonain päivänä kehittämään nykyisin käytettäviä, ilman reseptiä saatavia särkylääkkeitä tehokkaamat hoitokeinot kuukautiskipuihin, mutta lisätutkimukset ovat kuitenkin tarpeen.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Science Alert

Kommentit

Kommenttia