Vaikka kovat kivut voivat vaikuttaa kuukausittain monien naisten elämään, on aihetta tutkittu vähän.

Jokainen nainen kärsii jonkinlaisista kuukautiskivuista; toisille ne vain tuntuvat pahemmalta kuin toisille. University College Londonin professori John Guillebaudin mukaan kuukautiskrampit voivat tuntua lähes yhtä pahalta kuin saisi sydänkohtauksen.

Kuukautiskipuja on kuitenkin tutkittu vähän huolimatta siitä, että kivuliaat kuukautiset vaikuttavat suuresti yhden viidestä naisesta elämään. Brittilehti The Independentin mukaan kivuliaita kuukautisia kutsutaan dysmenorrea-termillä eikä sille ole ehdotonta lääketieteellistä alkuperää.

Independentin mukaan toinen pääsyy koville kuukautiskivuille on endometrioosi, jossa normaalisti kohtua reunustavaa kudosta löytyy muualta, kuten munanjohtimista tai munasarjoista. Todella kivuliaiden kuukautisten lisäksi endometrioosi voi aiheuttaa hoitamattomana lapsettomuutta.

Tutkijat eivät osaa sanoa, miksi osa naisista kärsii kovista kuukautiskivuista ja osa ei. Lääkärit taas eivät ole aina valmiita suhtautumaan kuukautiskipuihin niiden kaipaamalla vakavuudella.

“Minusta sitä tapahtuu kummankin sukupuolen lääkärien kohdalla. Toisaalta miehet eivät kärsi niistä kivuista ja aliarvioivat, kuinka voimakasta se on tai voi olla joillakin naisilla”, Guillebaud sanoi.

“Mutta minusta osa naislääkäreistäkin saattaa suhtautua muuten kuin sympaattisesti, koska joko he eivät itse koe samaa tai jos he kokevat samaa, he ajattelevat, että ‘Minä voin elää kipujeni kanssa, joten potilaanikin voi'”, Guillebaud lisäsi.

NorthShore University Healthsystemin gynekologisen kivun osaston johtajan Frank Tun mukaan monet lääkärit opetetaan siihen, että särkylääkkeen pitäisi olla riittävä kuukautiskipujen hoitoon.

Lähde: The Independent