Englannissa mahdollisuuden kuukautislomaan tarjoaa yksi yritys, Kiinassa on kyse muutamaa maakuntaa koskevasta käytännöstä.

Moni suomalaisnainen tietää, kuinka tukalat oltavat töissä voi olla kuukautiskipujen ollessa pahimmillaan, mutta särkylääkkeen avulla töissä silti sinnitellään. Englannissa ja Kiinassa toimitaan kuitenkin toisin.

Englannin Bristolissa sijaitseva Coexist-yritys on luonut virallisen ”kuukautiskäytännön”, jonka myötä naiset voivat ottaa vapaata kuukautisten aikana ilman pelkoa leimatuksi tulemisesta.

”Olen johtanut monia naistyöntekijöitä vuosien aikana ja nähnyt työpaikalla naisia, jotka ovat kaksinkerroin kumarassa kuukautiskipujensa takia”, yrityksen johtaja Bea Baxter sanoi The Guardianille.

”Tästä huolimatta heistä tuntuu, että he eivät voi mennä kotiin, koska eivät miellä itseään huonovointiseksi”, hän jatkoi.

Baxterin mukaan tämä on epäreilua.

”Me Coexistillä olemme todella ymmärtäväisiä. Jos jollakin on minkälaisia tahansa kipuja, rohkaisemme häntä menemään kotiin. Mutta meille halusimme käytännön, joka mahdollistaa naisille vapaan pitämisen kehon luonnollista kiertoa varten ilman, että se määritellään sairaudeksi”, Baxter kertoi.

Baxterin mielestä kuukautiset ovat olleet tabu liian pitkään ja hän paljastikin, kuinka naistyöntekijät ovat kertoneet, etteivät kehtaa myöntää tuntevansa kuukautiskipua.

”Haluan poistaa tuon häpeän ja korvata negatiivisuuden positiivisuudella. Sekä miehet että naiset ovat olleet avoimia idella varsinkin nuorempien keskuudessa”, Baxter sanoi.

”Puhuin eräänä päivänä aiheesta ja minulle sanottiin, kuinka miesten kokiessa kuukatisia, olisi tällainen käytöntö saanut alkunsa jo aiemmin”, hän lisäsi.

Kiinassa kuukautisloman käytäntö on sen sijaan laajempi. Yhden yrityksen sijaan kokonaiset maakunnat tarjoavat mahdollisuuden naisille palkallisiin vapaapäivään, jos kärsivät kovista kuukautiskivuista.

Independentin mukaan tuoreimpana kuukautislomaa toteuttaa Anhuin maakunta, missä naistyöntekijät voivat ottaa 1-2 vapaata kuukautisten takia, jos toimittavat lääkärintodistuksen työpaikalleen. Myös Shanxin ja Hubein maakunnissa on samainen käytäntö.

Pitäisikö Suomessakin ottaa käyttöön kuukautisloma? Kommentoi alla!

Lähde: The Guardian, Independent