Laskelmien mukaan kävelemällä voikin kuluttaa luultua enemmän kaloreita.

Nykyiset standardilaskelmat saattavat näyttää väärän määrän kävelyn kuluttamista kaloreista, kertoo tutkimus, jonka mukaan kävelemällä saatatkin kuluttaa luultua enemmän kaloreita.

Teksasilaisen Southern Methodist University –yliopiston tutkijat perehtyivät lähemmin yleisimpiin yhtälöihin, joita on käytetty viimeisten 40 vuoden ajan. Women’s Healthin mukaan tutkijat löysivät kaksi pulmaa:

Ensinnäkin yhtälöt perustuivat otoskokoihin, jotka olivat aivan liian pieniä ja niissä oli mukana vain miehiä. Toiseksi, datassa ei otettu huomioon, että erikokoiset ihmiset kuluttavat energiaa eri tahtiin.

Women’s Healthin mukaan tutkijat laittoivat nämä kaksi yhtälöä testiin, jolloin heille selvisi, että heidän kaloriarvionsa olivat liian alhaiset 97 prosentissa tapauksia.

Tutkijoilla oli kuitenkin myös ratkaisu: he kehittivät uuden yhtälön, joka on 2-3 kertaa tarkempi arvioimaan kaloreiden kulutusta aikuisilla. Se pohjautuu suurempaan otoskokoon ja ottaa huomioon erilaiset pituudet ja painot sekä kävelynopeuden.

Tämän yhtälön avulla saatiin uusi arvio siitä, kuinka paljon kävely voi kuluttaa kaloreita.

”Keskiverto pituisen, noin 60 kiloa painavan naisen energian kokonaiskulutus yhden mailin (1,6 kilometrin) matkalla 4,6 km/h nopeudella olisi 81 kilokaloria”, tutkimusta tehnyt Peter Weyand kommentoi.

Women’s Healthin mukaan vanhalla yhtälöllä vastaavien tietojen mukainen kalorien kulutus olisi ollut vain 68.

”Nopeammalla kävelyvauhdilla, esimerkiksi noin 6,5 km/h:n nopeudella, yhden mailin aikana kulutettujan kilokalorien määrä nousisi 95”, Weyand sanoi.

Vielä ei ole tiedossa, jos ja kun tämä uusi yhtälö laitetaan täytäntöön laajemmasti (tai otetaan osaksi aktiivisuusrannekkeita ja vastaavia laitteita). Sitä odotellessa kannattaa lisätä lisää askelia päivääsi esimerkiksi pysäköimällä auto hieman kauemmas työpaikasta tai kaupan ovista.

”Yleistä terveyttä ajatellen käveleminen on todella hyödyllistä kuntoilua, koska sitä voi tehdä lähes kuka tahansa ja se tarjoaa kriittisimmät kardiovaskulaariset ja liikutanelimöstön hyödyt, joita kuntoilusta voi saada”, Weyand kertoi.

Tutkimus julkaistiin Journal of Applied Physiology -journalissa ja voit lukea siitä lisää täältä.

Lähde: Women’s Health


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

Kommenttia