Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan liikunnan harrastaminen säännöllisesti voi alentaa naisten riskiä sairastua rintasyöpään.

Lawrence Berkeley National Laboratoryn tutkijat analysoivat National Walkers’ and Runners’ Health Studies -tutkimuksesta saatua dataa verratakseen naisten rintasyöpäriskiä heidän harrastamansa liikunnan määrään. Vähintään 7,5 MET-tuntia viikoittain juosseilla tai kävelleillä naisilla oli 42 prosenttia pienempi todennäköisyys kuolla rintasyöpään 11 vuotta kestäneen tutkimuksen aikana.

MET-tunnit tarkoittavat metabolista ekvivalenttia, eli lepoaineenvaihdunnan kerronnaista. Tutkimuksen 7,5 MET-arvo tarkoittaa hieman yli tunnin kestävää raskasta liikuntaa tai 90 minuuttia kestävää kohtalaista liikuntaa.

Aktiivisena pysymisen suojeleva vaikutus oli riippumaton naisten ruokavaliosta, vyötärön koosta, lantion ympäryksestä ja perheen rintasyöpähistoriasta.

Liikunta voi olla erityisen tärkeää etenkin suuremmat rinnat omaaville naisille. Tutkimuksessa selvisi, että C-kuppikokoisilla naisilla oli nelinkertainen riski kohtalokkaaseen rintasyöpään ja D-kuppisille riski oli 4,7-kertainen verrattuna A-kupin rinnat omaaviin naisiin.

Yksi selitys rintaikkaampien naisten suuremalle riskille voi olla se, että mitä suuremmat rinnat ovat, sitä enemmän epiteelisoluja luultavasi on. Epiteelisolut ovat tiheää kudosta, joka on yhteydessä syöpäriskiin.

Lähde: Women’s Health