Liika television katselu voi olla haitaksi aivoillesi.

Nuorten aikuisten liian runsas televisio-ohjelmien katselu yhdistettynä liian vähäiseen liikuntaan voi tietää ikävyyksiä keski-iässä. Tämä selviää JAMA Psychiatryssa julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa seurattiin noin 3 200 18-30-vuotiasta miestä ja naista 25 vuoden ajan. Kyselyiden ja vierailujen myötä tutkijat saivat selville, että ne, jotka katsoivat eniten televisiota (yli 3 tuntia päivässä) ja liikkuivat vähiten (vähemmän kuin on suositeltu), suoriutuivat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin huonommin aivotoimintoja mittaavissa testeissä verrattuna aikuisiin, jotka katsoivat vähemmän televisiota ja liikkuivat enemmän.

Jos toisinaan katsot mielelläsi monta jaksoa putkeen lempiohjelmaasi, ei hätää. Glamourin mukaan tutkimus osoittaa, että jos tapana on katsoa paljon televisiota ja liikkua todella vähän nuorena aikuisena, voi se sitten vaikuttaa hyvinvointiin myöhemmällä iällä.

”Suurin osa ihmisistä ei ole huolissaan kognitiivisesta terveydestään nuorena, mutta tämä tutkimus osoittaa, että TV:n katselun vähentäminen ja liikunta ovat tärkeää kognitiivista terveyttä ajatellen missä tahansa vaiheessa elämää”, tutkimusta tehnyt Tina D. Hoang sanoi Glamourille.

”Ja se on positiivinen viesti, koska se tarkoittaa, että voit nyt tehdä jotain, mikä on hyväksi sydämellesi ja aivoillesi”, Hoang lisäsi.

Etsi tapoja olla aktiivinen pitkin päivää

Jos sinulla on tapana katsoa liikaa ohjelmia ja liikkua liian vähän, ei ole myöhäistä muuttaa tilannetta. Kristine Yaffen tekemän toisen tutkimuksen mukaan vaikka nuorena olisi ollut vähemmän aktiivinen ja liikkunut vähän, nostamalla kuntoilun määrää myöhemmällä iällä voi auttaa kongnition parantamisessa.

Glamourin mukaan kannattaa koettaa löytää tapoja olla aktiivinen pitkin päivää, vaikka et pääsisi esimerkiksi salille. Voit esimerkiksi lounastauolla käydä 10 minuutin kävelyllä, heti aamulla tehdä kiinteytysharjoituksia 10 minuuttia tai mennä lauantai-iltana tanssimaan sen sijaan, että viettäisit illan sohvalla katsoen hömppää televisiosta – sillä nimittäin on väliä ajan mittaan kehollesi ja mielellesi.

Lähde: Glamour