Muun muassa siemenistä ja pähkinöistä saatava proteiini osoittautui tutkimuksessa sydämen kannalta terveellisemmäksi.

Kasviperäinen ja vegaaninen ruokavalio ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina suuresti ja tuore tutkimus voi vain lisätä sen suosiota entisestään. International Journal of Epidemiology -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan kasviproteiinit ovat paljn terveellisempiä sydämelle kuin liha, uutisoi The Independent.

Kalifornialaisen Loma Lindan yliopiston ja Pariisissa sijaitsevan National Institute of Agricultural Researchin tutkijat saivat selville, että merkittäviä määriä lihaa syöneillä oli lisääntynyt sydäntaudin riski. Tilanne oli sen sijaan päinvastainen heillä, jotka saivat suuren osan proteiinistaan kasviperäisistä lähteistä, kuten pähkinöistä ja siemenistä.

Tutkijat keräsivät dataa yli 81 000 ihmiseltä ja tulivat siihen tulokseen, että keskimäärin he, jotka söivät enemmän lihaa, kokivat 60 prosentin kasvun sydäntaudin riskissä, kun taas pääasiassa kasviproteiinia syöneet hyötyivät 40 prosenttia pienemmästä riskistä.

The Independentin mukaan tutkimusta johtanut Gary Fraser Loma Lindan yliopistosta oli pitkään epäillyt, että ottamalla enemmän pähkinöitä ja siemeniä osaksi ruokavaliota voisi suojata sydäntaudilta ja tämä tutkimus vahvisti hänen teoriansa.

”Vaikka ravintorasvat ovat osa tarinaa sydän- ja verisuonisairauksien riskiin vaikuttavana tekijänä, voi proteiineilla olla tärkeä ja laajalti unohdettu itsenäinen vaikutus riskin”, hän sanoi.

”Nämä uudet todisteet viittaavat siihen, että kokonaiskuvaan liittyvät myös näiden ruokien proteiinien biologiset vaikutukset”, Fraser lisäsi.

The Independentin mukaan Fraser uskoo, että nämä löydökset kannustavat lisätutkimuksiin siitä, miten erityisesti eläinproteiinin aminohapot voivat vaikuttaa sydäntaudin riskin kasvuun sekä sen lisäksi tutkimuksiin verenpaineen, veren lipidien ja painon merkitykseen.

Tuore tutkimus ei ole ensimmäinen laatuaan, joka on antanut kiitosta kasviperäiselle ruokavaliolle sydänterveyden tehostamisesta. Marraskuussa 2017 julkaistu tutkimus viiden erilaisen ruokavalion hyödyistä paljasti, että vegaanit kärsivät 42 prosenttia epätodennäköisemmin sydämen vajaatoiminnasta kuin he, jotka nauttivat vähemmän kasviperäisiä ruokia.

Päinvastaisia tuloksiakin on kuitenkin saatu. The Independent kertoo viime vuoden heinäkuussa julkaistun tutkimuksen väittäneen, että kasvisruokavaliot voivat lisätä ihmisten sydäntaudin riskiä.

Journal of the American College of Cardiology -julkaisussa tutkijat kirjoittivat, että runsaampi prosessoidun viljan, sokeristen ruokien ja perunoiden syöminen, mitkä dominoivat joitakin kasvisruokavalioita, voivat edistää huonoa sydänterveyttä.

”On selvää, että kasvisruokien ravitsemuksellisessa laadussa on laajasti vaihtelua, minkä takia on erittäin tärkeää ottaa kasviperäisessä ruokavaliossa huomioon ruokien laatu”, tutkimusta johtanut tohtori Ambika Satija totesi.

Tutkijat sen sijaan ovat ylistäneet ravintoainerikkaita kasvisperäisiä ruokia, kuten täysjyvää, tyydyttymättömiä rasvoja sekä hedelmiä ja kasviksia sydäntaudin riskin alentamisesta.

Lähde: The Independent