Vaikka energiajuoma voi piristää, voi jo yksi iso tölkillinen olla haitallista terveydellesi.

Jo yksi tölkillinen energiajuomaa voi olla haitallista sinulle, selviää tutkimuksesta. JAMA-journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan energiajuomat voivat nostaa verenpainetta ja noradrenaliini-nimisen stressihormonin tasoja.

Mayo Clinicin tutkijat rekrytoivat 25 tervettä aikuista osallistumaan tutkimukseensa. Osallistujat joivat tölkillisen (480ml) Rockstar-energiajuomaa sekä juoman, joka maultaan ja ulkonäöltään muistutti energiajuomaa, mutta siitä puuttui kofeiinia sekä piristeitä, joita energiajuomassa oli.

Tutkijat mittasivat osallistujien verenpaineen, sykkeen sekä kofeiinin, glukoosin ja noradrenaaliinin tasot verestä ennen juomien juomista sekä 30 minuuttia sen jälkeen. Newserin mukaan energiajuoman juominen ei merkittävästi muuttanut osallistujien sykettä, mutta keskiverto verenpaine nousi 6,4 prosenttia.

Noradrenaliinin tasoissa nousua tapahtui 31 prosenttia energiajuomaksi luullun juoman juomisen jälkeen. Oikean energiajuoman juominen taas nosti sen tasoja huomattavasti; 74 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan muutokset voivat altistaa lisääntyneellä riskille sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että kyseessä on pieni tutkimus ja vain yksi energiajuoma, joten aiheesta tarvitaan isompia tutkimuksia tulosten vahvistamiseksi.

Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Newser