Istuminen tuntitolkulla ei olekaan niin haitallista – kunhan muistat kuntoilla säännöllisesti

Tutkimuksen mukaan säännöllinen liikunta voi poistaa runsaasta istumisesta koituvat haitat.

Useissa tutkimuksissa on selvitetty runsaasta päivittäisestä istumisesta koituvia haittoja ja esimerkiksi Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS suosittelee istumatyötä tekeviä nousemaan ylös ja liikkumaan puolen tunnin välein välttääkseen varhaisen kuoleman, diabeteksen ja verisuoniongelmien lisääntyneet riskit.

International Journal of Epidemiologyssa julkaistu tutkimus kuitenkin väittää, ettei moinen välttämättä olekaan tarpeen. Tutkijoiden mukaan säännöllinen liikunta voi poistaa tuntitolkulla istumisesta aiheutuvan ennenaikaisen kuoleman riskin.

Tutkimus osoitti, että ongelma on liikkumattomuudessa, ei istumiseen käytetyssä ajassa.

”Mikä tahansa paikallaan oleminen, missä energiankulutus on vähäinen, voi olla vahingollista terveydellesi – oli se sitten istumista tai seisomista”, tutkijat totesivat.

Tutkimukseen osallistui noin 5 000 brittiä (NHS pohjasi suosituksensa tutkimukseen, johon osallistui 800 000 ihmistä). Osallistujat käyttivät Lontoon julkista liikennettä, joten he käyttivät tuplasti enemmän aikaa kävelemiseen kuin keskiverto britti.

16 vuoden aikana osallistujat kirjasivat ylös, kuinka paljon aikaa he käyttivät istumiseen töissä ja muualla, kuten televisiota katsoessa. Tutkimus on yksi pisimpään kestäneitä tässä aihealueessa.

Tutkijat eivät löytäneet kytköstä istumisen ja kuolleisuusriskin väliltä.

”Löydöksemme osoittavat, että istumiseen käytetyn ajan vähentäminen ei kenties olekaan niin tärkeää kuolleisuusriskiä ajatellen kuin on aiemmin julkistettu ja ihmisten kannustaminen olemaan aktiivisempia pitäisi olla edelleen julkisen terveydenhuollon ensisijainen asia”, päätutkija Richard Pulsford kommentoi tuloksia.

Lähde: Newser