Vuosien yhdessäolon jälkeen riitely vähenee ja tilalle tulee enemmän naurua ja hellyyttä.

Riidat ovat yleensä osa ihmissuhteita, mutta parisuhteissa riidat lopulta väistyvät ja tilalle tulee naurua. Emotion-journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan avioliiton alku- ja keskivaiheilla tapahtuneet riidat todennäköisesti korvautuvat huumorilla myöhempien vuosien aikana.

Tutkijat Kalifornian yliopisto, Berkeleystä selvittivät, miten puolisoiden välinen dynamiikka kehittyy ajan mittaan. The Independentin mukaan tutkijat tarkkailivat 87 heteropariskuntaa 13 vuoden ajan ja keräsivät heistä dataa kolmesti näiden vuosien aikana.

Tutkimukseen osallistuneet avioparit olivat kaikki keski-ikäisiä tai vanhempia. Parit olivat joko 40-50-vuotiaita ja olleet naimisissa vähintään 15 vuotta tai 60-70-vuotiaita ja naimisissa vähintään 35 vuotta.

Kun tutkijat analysoivat pareja, he kävivät 15 minuutin keskusteluja, jonka aikana he puhuivat sellaisesta suhteeseensa liittyvästä asiasta, joka heidän mielestä kaipasi työstämistä. The Independent kertoo, että tutkijat tulivat siihen tulokseen, että ajan mittaan avioparit todennäköisemmin osoittavat toisilleen kiintymystä ja hellyyttä sekä nauttivat lystikkäästä suhteesta ja epätodennäköisemmin riitelevät ja kritisoivat toisiaan.

”Löydökset tuovat valoa yhdelle suurimmista myöhemmän elämän paradokseista”, Berkeleyn psykologian professori ja tutkimusta tehnyt Robert Levenson kommentoi.

”Huolimatta siitä, että he ovat menettäneet ystäviään ja perheenjäseniä, iäkkäämmät ihmiset vakaissa avioliitoissa ovat suhteellisen onnellisia ja kokevat vähemmän masennusta ja ahdistusta”, hän jatkoi.

”Avioliitto on ollut hyvästä heidän mielenterveydelleen”, Levenson lisäsi.

Deittailuvalmentaja ja parisuhdeasiantuntija James Preece kertoi The Independentille, miksi pitkään yhdessä ja vakaassa suhteessa olleet parit riitelevät epätodennäköisemmin.

”Mitä kauemmin olet parisuhteessa, sitä enemmän ’synkassa’ olette”, hän sanoi.

”Ajan mittaan olette jakaneet niin paljon elämänkokemuksia, kiinnostuksen kohteita, ystäviä ja muistoja, että melkein ajattelette kuin yksi ihminen”, Preece totesi.

”Tästä syystä ette ärsytä toisianne tai riitele yhtä paljon kuin ennen”, hän selitti.

Preecen mukaan onnellisuus parisuhteessa riippuu suuresti siitä, että hyväksyy kumppaninsa virheet.

”Pitkässä, menestyksekkäässä avioliitossa tai parisuhteessa on kyse yhtä paljon hyväksymisestä kuin rakkaudesta”, Preece kertoi.

”Ymmärrät, että kumpikaan teistä ei ole täydellinen ja opitte käsittelemään toisianne paljon paremmin”, hän jatkoi.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent