Tutkimuksen mukaan kaksi kuntoilutapaa vaikuttivat paremmin ikääntymiseen kuin voimaharjoittelu.

Jos haluat liikkua sekä näyttää nuoremmalta pidempään, kannattaa lähteä juoksulenkille tai kokeilla HIIT-treeniä. European Heart Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan nämä kuntoilutavat voivat hidastaa ikääntymisen merkkejä.

Tutkimuksessa saksalaisen Leipzigin yliopiston tutkijat arvioivat, miten kestävyys-, HIIT- sekä voimaharjoittelu vaikuttavat ihmisvartaloon. Kuuden kuukauden aikana tutkittiin 266 tervettä vapaaehtoista, jotka sattumanvaraisesti määrättiin treenaamaan kolmesti viikossa jollain näistä kolmesta kuntoilutavasta tai olemaan osa kontrolliryhmää.

Kestävyystreeni sisälsi pitkiä juoksulenkkejä, HIIT-treeni sisälsi lämmittelyn sekä intervallijoksua ja voimaharjoittelu erilaisia lihaskuntoharjoitteita, kuten vatsalihasrutistuksia ja penkkipunnerruksia. Kaikki osallistujat eivät olleet aiemmin kuntoilleet, joten kaikki olivat samalla viivalla.

Tutkimuksesta uutisoineen The Independentin mukaan tutkijat analysoivat osallistujien valkosoluja tutkimusken alussa, muutama päivä sen alkamisen jälkeen sekä kuuden kuukauden päätteeksi. He huomasivat telomeraasin aktiivisuuden sekä telomeerien pituuden kasvaneen paremmin valkosoluissa niillä osallistujilla, jotka noudattivat kestävyys- ja HIIT-treeniä.

Telomeerit ovat DNA-jakso kromosomien päässä, mitkä vaikuttavat siihen, miten ihmiset ikääntyvät.

”Päälöydöksemme on se, että verrattuna tutkimuksen alkuun ja kontrolliryhmään, kestävyys- ja HIIT-treeniä tehneillä vapaaehtoisilla telomeraasin aktiivisuus sekä telomeerien pituus kasvoi, mikä on tärkeää sekä solujen ikääntymisen, uusiutumiskyvyn että tämän myötä terveen ikääntymisen kannalta”, tutkimuksen tekoon osallistunut professori Ulrich Lauds kommentoi.

”Kiinnostavaa on, ettei voimaharjoittelulla ollut tällaisia vaikutuksia”, hän lisäsi.

Tutkimusta myös tekemässä olleen tohtori Christian Wernerin mukaan avainasemassa löydöksissä voi olla ihmisten taustassa.

”Evoluutiollisesta näkökulmasta, kestävyys- ja HIIT-treeni voi jäljitellä paremmin hyödyllistä vaeltamista ja taitele tai pakene -käytöstä, joita esi-isillämme oli, kuin voimaharjoittelu”, Werner totesi.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent