Päivittäin kävelty määrä sisältää kaiken, mitä päivän aikana teet – kauppareissuista kodissasi kävelyyn.

Vaikka jokaisen keho on erilainen, on laihduttajilla yksinkertainen muistisääntö: kuluta enemmän kuin syöt. Kuinka paljon sitten pitäisi liikkua, jotta laihtuu? Popsugar selvitti tätä asiantuntijan avulla.

Brittiläisen National Academy of Sports Medicinen sertifioiman personal trainer ja fitness-valmentaja Courtney Meadowsin mukaan keskiverto ihminen ottaa 2 000 askelta noin 1,5 kilometrin matkalla, mikä kuluttaa suurin piirtein 100 kilokaloria.

”Noin puoli kiloa rasvaa on 3 500 kilokaloria”, hän kertoi Popsugarille.

Asiantuntijoiden mukaan terveellinen tavoite laihduttajalle on tiputtaa painoa noin puoli kiloa viikossa. Jotta tässä onnistuisi, pitäisi viikon aikana kuluttaa 500 kilokaloria päivässä.

”Tämä tarkoittaa sitä, että tavoitteenasi pitäisi olla noin 10 000 askelta päivässä, mikä vastaa noin viittä mailia päivässä”, Meadows selitti.

Kuinka pitkä matka 10 000 askelta on sitten kilometreissä? Sen voi laskea keksimääräisen askelpituuden avulla, minkä vuorostaan voi selvittää kävelijän pituuden perusteella, kertoo Kodin Kuvalehti.

Naisten kohdalla askelpituus lasketaan kertomalla oma pituus luvulla 0,413 ja miesten askelpituus kertomalla oma pituus luvulla 0,415. Esimerkiksi siis 175 senttiä pitkän naisen askelpituus on 175 cm x 0,413 = 72 cm.

Tämän askelpituuden avulla 10 000 askelta muutetaan kilometreiksi kertomalla askelpituus – metreiksi muutettuna – askelten määrällä. Eli esimerkkitapauksen naisen kohdalla laskelma olisi tällainen: 10 000 x 0,72 m = 7 200 metriä, siis 7,2 kilometriä.

Lukema voi tuntua hurjalta päivittäiseksi määrksi, mutta on syytä muistaa, että se sisältää kaiken, mitä teet päivän aikana. Askeliin sisältyvät siis niin kauppareissu, työpaikalla liikkuminen työpisteeltä taukotiloihin kuin omassa kodissa käveleskely.

Popsugarin mukaan vaihtuvuus on avainasemassa, jotta kroppa pysyy ”laihdutusasetuksessa”, joten tee itsellesi kuntoilusuunnitelma, joka auttaa sinua muuttamaan kävelyäsi päivittäin ja vältyt suvantovaiheilta. Meadows suosittelee lisäämään mukaan painoja, askelkyykkyjä tai kasvattamaan etäisyyttä.

”Voit myös leikitellä intervallien kanssa, mikä maksimoi kardiorespiratoriset hyödyt”, hän totesi.

Kokeile esimerkiksi kävellä 30 sekuntia sellaista tahtia, että voisit vielä jutella ja sitten seuraavan minuutin ajan niin nopeasti, että hengität raskaasti.

Lähde: Popsugar, Kodin Kuvalehti