Fysioterapeutin vinkeillä liikuntaa ja aktiivisuutta voi oppia ujuttamaan arkeen lähes huomaamatta.

Liikunnan merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille on suuri, mutta arjen kiireessä ja kaaoksessa liikunnalle ei välttämättä löydä tarpeeksi aikaa ja tilaa. Terveystalon mukaan päivittäisen liikunnan määrä jää alle suositusten etenkin istumatyötä tekevillä toimistotyöläisillä, ja koronan myötä yleistynyt etätyö syventää ongelmaa entisestään.

Tätä ei auta se, että nykyajan staattinen elämäntapa ruokkii kotiin jämähtämistä; lähes kaikki asiat on mahdollista hoitaa muutamalla klikkauksella kotisohvalta. Onneksi tilannetta voi korjata lisäämällä arkiaktiivisuutta, joka onnistuu helposti jo pienillä muutoksilla.

”Pienet, arkeen ujutetut liikuntateot auttavat alkuun liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa”, Terveystalon fysioterapeutti Heidi Rämö kertoo.

”Elämässä on ajanjaksoja, jolloin ei vain ehdi panostaa liikkumiseen täysillä. Tällöin hyötyliikunta ja kauppakassien kantaminen riittävät hyvin! Orjallisen suorittamisen sijaan kannattaa panostaa järkevän tasapainon löytämiseen”, hän jatkaa.

Kaikki lasketaan

Terveystalon mukaan kaikkea liikuntaa ei tarvitse suorittaa yhdellä kertaa: jos aika ei riitä intensiiviselle salitreenille, voi kuntoilupottia kerryttää pienissä osissa pitkin päivää. Ja mikä parasta, kaikki lasketaan aina kotitöistä siivoamiseen ja lasten kanssa leikkimisestä pihatöiden tekemiseen.

Kun asiaan alkaa kiinnittää huomiota, arjesta voi alkaa tunnistaa uusia hyötyliikunnan mahdollisuuksia. Portaiden valitseminen hissin sijaan, auton jättäminen tarkoituksella parkkipaikan perukoille tai bussista jääminen paria pysäkkiä aikaisemmin tuntuvat pieniltä asioilta, mutta kerryttävät päivän mittaan mukavasti askeleita.

Terveystalon mukaan itsestään ja kunnostaan voi pitää huolta myös ilman maratonin kaltaisia kunnianhimoisia tavoitteita. Rämö toteaa, että usein sorrutaan ajattelemaan ’kaikki tai ei mitään’.

”Joko treenataan verenmaku suussa triathlonille tai sitten unohdetaan vähäinenkin liikunta ja ajetaan sadan metrin matka ruokakauppaan autolla. Jos liikuntaan tottumaton yrittää muuttaa kaiken elämässään kertaheitolla, jo se itsessään on iso stressitekijä”, hän huomauttaa.

Tauota työpäivät

Arkiaktiivisuutta voi lisätä monilla tavoilla jopa työpäivän aikana. Jos käytössä on seisomapöytä, kannattaa sitä hyödyntää ja esimerkiksi lounastaukoon voi yhdistää pienen happihyppelyn – ajallisesti menetys ei ole iso, mutta elimistö kiittää.

”Palaverissakin voi välillä nousta jaloittelemaan – vapaamuotoisempia keskusteluja voi ehkä jopa käydä kävelylenkin lomassa”, Rämö vinkkaa.

Etätyötä tekevän kannattaa kokeilla esimerkiksi Teams-palaveria niin, että lähtee samalla ulkoilemaan kuulokkeet päässä. Työpisteeltä kannattaa myös poistua useamman kerran päivässä, edes hetkeksi, ja työn tauottaminen muutenkin on tärkeää.

”Mikrotauot ehkäisevät tehokkaasti lihasjumituksia. Jos kärsii usein niskakivuista, kannattaa venytellä ja pyöritellä hartioita pitkin päivää”, fysioterapeutti neuvoo.

Viisi helppoa vinkkiä

Apua arkiaktiivisuuden ja liikunnan lisäämiseen voi saada fysioterapeutin vastaanotolta, missä osaavat ammattilaiset antavat vinkkejä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja siihen, kuinka omaan kuntotasoon sopivaa liikuntaa voisi lisätä arkeen ilman, että koko elämä järkkyy ja voimat ehtyvät.

”Uni, ravitsemus ja muu elämä täytyy saada tasapainoon aivan ensimmäiseksi. Ei ole järkeä rakentaa vaativaa treeniohjelmaa ihmiselle, jonka elämä on jo täynnä. Kokonaiskuormitus mielelle ja kropalle ei saa riistäytyä käsistä”, Rämö muistuttaa.

”Liikunnalle saadaan sijaa jo pienillä muutoksilla”, hän lupaa.

Alta löydät viisi helppoa vinkkiä arkiaktiivisuuden lisäämiseen.

  • Jätä auto parkkipaikalla tarkoituksella kauemmaksi.
  • Valitse portaat hissin sijaan – aluksi vaikka aina alaspäin kuljettaessa.
  • Kun teet istumatyötä, nouse kerran puolessa tunnissa ylös tuolista.
  • Katso illalla televisiota sohvan sijaan lattialla, siten tulee herkemmin myös vaihdeltua asentoa.
  • Hampaita pestessäsi seiso yhdellä jalalla, tee päkiöillenousuja tai kävele ympäri asuntoa.