Viinin juomisella on todettu erilaisia terveysvaikutuksia, mutta jopa sen haistelullakin voi vaikuttaa terveyteen.

Viinin haistelu on osa viinien maistelua ja nauttimista, mutta sillä voi olla myös terveysvaikutuksia. Town&Country kertoo tutkimuksen tehneen hieman yllättävänkin löydöksen: viinin haistelu voi auttaa ehkäisemään muistisairauksia.

Frontiers in Human Neuroscience -julkaisussa ilmestynyt tutkimus selvitti, että sommeliereille voi kehittyä epätodennäköisemmin Alzheimerin ja Parkinsonin tauti kuin muissa ammateissa työskenteleville. Sommelierit ovat viinien asiantuntijoita ja työkseen muun muassa haistelevat viinejä.

Tutkimusta varten 13 sommelierin ja 13 muussa työssä olevan henkilön aivokuvia tutkittiin ja tutkijat huomasivat, että sommeliereilla aivot olivat tietyissä, etenkin hajuun ja muistiin liittyvissä kohdissa paksumpia.

”Suurella alueella, jotka liittyivät oikeaan hajukäämiin ja muistialueisiin, oli alueellisia aktivointieroja ja hajutehtävän aikana etenkin sommeliereilla tapahtui aktivoituminen kasvoi”, tutkimuksessa todettiin Town&Countryn mukaan.

”Tämä on erityisen tärkeää johtuen kyseessä olevista alueista, jotka ovat ensimmäisiä, joihin monet hermostoa rappeuttavien sairaudet vaikuttavat”, tutkijat kertoivat.

”Yleisesti nämä eroavaisuudet vihjaavat, että erikoistunut asiantuntevuus ja koulutus voi johtaa parannuksiin aivoissa pitkälle aikuisuuteen”, he lisäsivät.

Eli haistelemalla viinejä nyt, voi mahdollisesti nauttia terveyshyödyistä myöhemmin – muista tämä siis seuraavan kerran, kun avaat hyvän pullon viiniä ja nuuhkaise sitä kunnolla.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Town&Country