Liikunnanopettajan mukaan tyttöjen pitäisi kaunoluistimien sijaan käyttää hokkareita.

Kun on aika ostaa lapselle luistimet, suurin osa vanhemmista hankkii tytöille kaunoluistimet. Parempi vaihtoehto olisi kuitenkin ostaa myös tytöille hokkarit – tätä mieltä on ainakin taitoluistelutaustainen liikunnanopettaja Johanna Kallio.

”Piikittömyys on kaiken A ja O”, Kallio sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Syy hokkareiden suosimiselle on siinä, että niiden terissä ei ole etupiikkejä, kuten kaunoluistimissa. Piikkien takia lapsi oppii helposti vääränlaisen luistelutavan.

”Kärkipiikit mahdollistavat sen, ettei tarvitse opetella luistelua ollenkaan”, kertoo kauppakeskus Jumbon Stadiumin myymäläpäällikkö Lasse Boijer-Spoof Helsingin Sanomille.

”Piikeillä kun mennään, niin sillä ei ole mitään tekemistä itse luistelun potkun tai varsinaisen tekniikan kanssa. Tasapainoilua siinä kyllä oppii”, hän lisää.

Boijer-Spoofin tavoin myös Kallio on piikikkäitä luistimia vastaan.

”Lapselleen tekee karun palveluksen, jos ostaa piikilliset luistimet”, hän toteaa.

Hokkareita ostaessa voi kuitenkin moni vanhempi kohdata ongelman: luistimet eivät miellytä tyttöä. Hokkarit ovat profiililtaan hyvin maskuliiniset ja kovat, ja Helsingin Sanomien mukaan luistinmallit ovatkin sukupuolittuneet jo pienten mielissä vahvasti – Kallion mielestä luistinvalmistajien kannattaisikin kehittää vähemmän maskuliinisia hokkareita.

Myös vanhemmat vaikuttavat siihen, että tytöt suuntaavat jäälle kaunoluistimilla. Boijer-Spoofin arvion mukaan tytöille ostetaan yhä noin 95-prosenttisesti kaunoluistimia.

”Vanhemmilla on niin perinteinen ajatusmalli”, hän kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Kallion mukaan piikilliset kaunoluistimet ovat aikuistenkin kohdalla turhat, jos luistelu on pääasiassa talviulkoilua eikä jäällä tee makkarapötköjä kummempia taitokuvioita.

Minkälaisia luistimia sinä käytät ja minkälaisia ajatuksia liikunnanopettajan kommentit herättävät? Kerro se alla kommenteissa!

Lähde: Helsingin Sanomat