Tutkimus: Taukojen pitäminen dieetistä voi auttaa laihtumaan enemmän

Laihduttamisen jaksottamisesta voi olla enemmän iloa kuin siitä, että pyrit suoraan tavoitepainoosi.

Jos laihduttaessa kyllästyttää jatkuvasti kiinnittää huomiota siihen, mitä syö, tarjoaa tutkimus hyviä uutisia. Tutkimuksen mukaan taukojen pitäminen dieetistä voi auttaa saavuttamaan tavoitepainon nopeammin, kertoo Body+Soul.

Tutkimuksessa seurattiin kahta ryhmää: ensimmäiseen ryhmään kuuluvat olivat dieetillä jatkuvasti 16 viikon ajan ja toiseen ryhmään kuuluvat jaksottivat dieettinsä. Jaksottajiin kuuluneet toistivat sykliä, jossa he olivat dieetillä kaksi viikkoa, pitivät sen jälkeen tiukasti rajoitetuista syömistottumuksista taukoa kahden viikon ajan ennen kuin taas olivat dieetillä kaksi viikkoa.

Body+Soulin mukaan kokeilun päätteeksi tutkijat huomasivat, että taukoja dieetistä pitäneet laihtuivat enemmän kuin he, jotka olivat dieetillä yhtämittaisesti. Tämän lisäksi jaksottajiin kuuluneet saivat ylläpidettyä keskimäärin kahdeksan kilon painonpudotusta enemmän kuin toiseen ryhmään kuuluneet puoli vuotta kokeilun jälkeen.

International Journal of Obesity -journalissa julkaistun tutkimuksen tekijöillä on teoriansa sille, miksi näin tapahtui.

”Kun dieetin aikana vähennämme energian (ruoan) saantia, lepoaineenvaihdunta laskee enemmän kuin odottaisi; adaptive thermogenesis -termillä kutsuttu ilmiö tekee laihduttamisesta vaikeampaa”, kertoi tutkimusta johtanut professori Nuala Byrne Australiassa sijaitsevan Tasmanian yliopiston terveystieteiden laitokselta.

”Tämä ’nälkäreaktio’, selviytymismekanismi, joka auttoi ihmisiä selviytymään lajina, kun ruokaa ei ollut jatkuvasti saatavilla, vaikuttaa nyt kasvaviin vyötärönympäryksiimme, kun ruokaa on helposti saatavilla”, Byrne lisäsi.

Byrnen mukaan muut dieetit, joihin liittyy useiden päivien paastoamista ja syömistä, eivät ole yhtä tehokkaita kuin jatkuva dieetillä oleminen.

”Vaikuttaa siltä, että tässä tutkimuksessa käyttämämme ’tauot’ dieetistä voivat olla tärkeässä asemassa onnistumisen kannalta tällaisessa lähestymistavassa”, professori kommentoi.

Body+Soulin mukaan vaikka tutkimus vaikuttaa lupaavalta, ei ravitsemusterapeutti Kathryn Hawkins ole myyty idealle. Dieetillä olemisen sijaan Hawkins uskoo, että ihmisten pitäisi ottaa käyttöön terveempi asenne syömisen suhteen yleisesti eikä hänen mukaan syötävien rajoittaminen ole paras tapa laihtua pitkäaikaisesti.

”On tarpeeksi todisteita osoittamaan, että parhaat tavat auttaa kehoa asettumaan terveeseen painoon, ovat oppimalla nauttimaan terveellisestä ruoasta, kuuntelemalla nälän ja kylläisyyden tunteita ja liikkumalla päivittäin”, Hawkins sanoi.

Jos kuitenkin aiot rajoittaa ruoan saantiasi, on Hawkinsin mielestä hyvä idea pitää jaksoja, jolloin syöt normaalisti – kuten tutkimuksessa jaksottajat tekivät. Hawkins perustelee tätä sillä, että pitkäaikainen rajoittaminen hidastaa aineenvaihduntaa ja samalla vaikuttaa negatiivisesti vatsan ja suoliston terveyteen.

Body+Soulin mukaan on myös parempi kuunnella oman kehon vihjeitä ja syödä silloin, kun on nälkä sen sijaan, että söisi dieetin takia.

”Jättämällä kehon vihjeet huomiotta, keho jää ilman tukea ja päätyy hidastamaan aineenvaihduntaa energian säästämiseksi”, Hawkins kertoi.

Hawkinsin mukaan jaksottaiselle dieetille ryhtymisen sijaan parempi tapa on olla johdonmukainen ruoan saannissa. Body+Soulin mukaan voikin kuulostaa tylsältä, mutta perusperiaatteet ovat parhaat: syö paljon tuoretta ruokaa, joka koostuu vihanneksista, hedelmistä, täysjyvästä, vähärasvaisesta lihasta, palkokasveista, pähkinöistä, kananmunista ja maitotuotteista.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Body+Soul


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.