Jos kellotat yli 9 tuntia unta yössä, nelinkertaistuu ennenaikaisen kuoleman riskisi.

Uni on tärkeää hyvinvointia ajatellen, mutta liian pitkät yöunet eivät ole hyvästä. Kun pitkiin yöuniin yhdistetään liiallinen istuminen ja vähäinen kuntoilu, vaikutukset ovat ikävät.

Daily Mailin mukaan australialaistutkimus on selvittänyt, että nukkumalla yli 9 tuntia yössä yhdistettynä liialliseen istumiseen ja vähäiseen kuntoiluun, voi se olla yhtä pahasta terveydellesi kuin tupakointi ja alkoholi.

Tutkijat ovat varoittaneet, että paikallaan pysyvää elämää elävillä todennäköisyys ennenaikaiseen kuolemaan on nelinkertainen. Sydneyn yliopiston tutkimus on ensimmäinen, joka tutki unen ja istumisen vaikutusta hyvinvointiin.

”Tutkimuksemme osoittaa, että meidän pitäisi suhtautua näihin tapoihin yhdessä yhtä vakavasti kuin suhtaudumme riskitekijöihin, kuten alkoholinkäyttöä ja epäterveellisiä syömistottumuksia”, tutkimusta tehnyt tohtori Melody Ding sanoi.

Tutkimusta varten yli 230 000 ihmisen terveystapoja seurattiin. Tutkijat analysoivat elämäntapoja, joiden jo tiedetään lisäävän sairastumisriskiä, kuten tupakointi, liiallinen alkoholin juominen, huono ruokavalio ja liikunnan puute.

Daily Mailin mukaan tutkijat lisäsivät yhtälöön liiallisen istumisen sekä liian pitkät tai lyhyet yöunet. Tutkijat perehtyivät myös erilaisiin riskitekijöiden yhdistelmiin määritelläkseen, mitkä ryhmistä lisäsivät todennäköisimmin ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Tutkijoiden päätelmänä oli, että pitkät yöunet, istuminen ja liikunnan puute olivat kuolettava kolmikko. Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa löydös.

Tutkimuksen mukaan liian vähäiset yöunet – alle seitsemän tuntia yössä – myös nelinkertaistavat ennenaikaisen kuoleman riskiä, kun se yhdistetään tupakointiin ja runsaaseen alkoholinkäyttöön.

Lähde: Daily Mail

Kommentit

Kommenttia