Toisen tutkimuksen mukaan myös kahvin nauttimisen lisääminen kupillisella viikossa voi vähentää riskiä.

Kasvikset kuuluvat terveelliseen ruokavalioon ja suositusten mukaan niitä pitäisi syödä noin puoli kiloa päivässä. Tutkimuksen perusteella kannattaa kuitenkin harkita siirtymistä kasvissyöntiin, sillä se voi auttaa elämään pidempään, kertoo The Independent.

Tutkijoiden mukaan kasvispohjainen ruokavalio (engl. plant-based diet) voi auttaa vähentämään sydämen vajaatoiminnan riskiä. Sydämen vajaatoiminta on The Independentin mukaan mahdollisesti kuolemaan johtava tila, joka seuraa, kun sydän on liian heikko pumppaamaan verta tehokkaasti ympäri kehoa.

Viiteen eri ruokavalioon perehtyneessä tutkimuksessa selvitettiin, että paljon hedelmiä ja kasviksia syöville henkilöille kehittyi 42 prosenttia epätodennäköisemmin sydämen vajaatoiminta kuin heille, jotka söivät vähemmän kasvispohjaisia ruokia.

New Yorkissa sijaitsevan Icahn School of Medicine at Mount Sinain tutkijat rekrytoivat noin 15 500 osallistujaa ruokavaliotutkimukseensa ja seurasivat heidän terveyttä neljän vuoden ajan. Tutkimuksessa oli The Independentin mukaan mukana seuraavat ruokavaliot:

– Convenience: punaista lihaa, pastaa, uppopaistettuja perunoita, pikaruokaa

– Plant-based: tummia lehtivihanneksia, hedelmiä, papuja, kalaa

– Sweets: jälkiruokia, leipiä, makeita aamupalasyötäviä, suklaata, karkkia

– Southern: kananmunia, uppopaistettua ruokaa, sisäelimet, lihajalosteet, sokeroidut juomat

– Alcohol/salads: salaatinkastikkeita, vihreitä lehtivihanneksia, tomaattia, voita, viiniä

Tutkijat saivat selville, että plant-based ruokavaliota noudattaneilla oli voimmakkain kytkös alhaisempaan sydämen vajaatoiminnan riskiin, kun tulokset sopeutettiin osallistujien ikä, sukupuoli ja etnisyys sekä muut riskitekijät huomioiden. The Independentin mukaan muiden ruokavalioiden kohdalla ei ollut kytköksiä.

”On sydänystävällinen elämäntapa syödä ruokavaliota, joka koostuu pääasiassa tummista lehtivihanneksista, hedelmistä, pavuista, täysjyvästä ja kalasta sekä samalla rajoittaa lihajalosteita, tyydyttyneitä rasvoja, transrasvoja, jalostettuja hiilihydraatteja ja paljon lisättyä sokeria sisältäviä ruokia ja se voi erityissti auttaa estämään sydämen vajaatoimintaa, jos sitä ei sinulla jo ole”, päätutkija, tohtori Kyla Lara Mount Sinain sairaalasta kommentoi.

Kahvikin laskee riskiä

The Independentin mukaan toinen tutkijaryhmä selvitti, että kahvin juomisen lisääminen kupillisella viikossa laski sydämen vajaatoiminnan riskiä seitsemällä prosentilla ja halvauksen riskiä kahdeksalla prosentilla. Tulokset saatiin analysoimalla uudelleen dataa Framingham Heart Study -tutkimuksesta, joka on pitkään jatkunut yhdysvaltalaistutkimus sydänsairauksien riskitekijöihin ja siihen liittyy tuhansia osallistujia.

Tutkijat saivat selville, että jokainen lisäkupillinen kahvia viikossa oli kytköksissä alhaisempaan sydämen vajaatoiminnan riskiin sekä halvausriskiin verrattuna heihin, jotka eivät juoneet ollenkaan kahvia. Tutkimus toteutettiin tekoälyllistä koneoppimisjärjestelmää.

”Löydöksemme viittaavat siihen, että koneoppiminen voi auttaa meitä tunnistamaan lisätekijöitä parantamaan jo olemassa olevia riskinarviointimalleja”, tutkimusta tehnyt Laura Stevens Coloradon yliopistosta sanoi.

”Aiemmat tutkimukset ovat viitanneet, että 3-5 kupillista kahvia päivässä ei pitäisi vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisen riskiin”, British Heart Foundationin ylempi ravitsemusterapeutti Victoria Taylor totesi.

Lisätutkimukset tarpeen

Taylorin mukaan kuitenkin lisätutkimuksia tarvitaan ennen kuin voidaan olla varmoja siitä, miten kahvi vaikuttaa sydämen terveyteen.

”Syömällä paljon hedelmiä ja vihanneksia, vähentämällä suolan määrää ja ylläpitämällä tervettä painoa, ne ovat tasapainoisen ruokavalion tärkeitä osia, jotka auttavat laskemaan sydänsairauksien ja halvauksen riskiä”, Taylor kertoi.

”Meidän neuvomme elämäntapojaan parantaville ihmisille on keskittyä koko ruokavalioon sen sijaan, että keskittyisi nauttimiensa yksittäisten ruokien tai juomien määrään”, hän päätti.

The Independentin mukaan molemmat tutkimukset esiteltiin American Heart Associationin Scientific Sessions -tapaamisessa Kalifornian Anaheimissa.

Lähde: The Independent