Treenaa iän mukaan – sopivimmat lajit 20-, 30-, 40-, 50-, 60- ja 70-vuotiaalle

Liikunnan tiedetään tarjoavan paljon hyötyjä, treenasitpa minkä ikäisenä tahansa!

Liikunnan harrastaminen vaikuttaa suotuisasti mm. ryhtiin, liikkuvuuteen, mielialaan sekä parempaan uneen ja se vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Liikuntaa voi harrastaa omien taitojen ja innostuksen mukaan hyvinkin monipuolisesti, mutta jossain määrin ikä kannattaa ottaa huomioon. Artikkeliin on koottu sopivampia liikuntamuotoja eri ikäryhmille, 20-vuotiaasta yli 70-vuotiaaksi saakka.

20-VUOTIAS

Spinning: Täydellinen rasvaa polttava treeni hyvin nopeasti, helppoa toteuttaa myös kotona, jos omistaa kuntopyörän. Voit katsoa Netflixiä samalla tai kuunnella lempimusiikkia.

Soutu: Monipuolinen treeni soutulaitteella on myös toteutettavissa kiireiseen elämänrytmiin sopivaksi.

Boot camp: Haasta itsesi ”harjoitusleirillä”, joka auttaa rakentamaan lihaksia ja tehostamaan kuntoa. Tämä on myös hyvin motivoivaa!

30-VUOTIAS

HIIT treeni: Tässä iässä aineenvaihdunta saattaa pikkuhiljaa hidastua, joten sen ylläpitoa kannattaa tehostaa sykettä nostattavalla treenillä.

Hulavanne: Täydellinen tapa muokata vyötärön seutua ja mobilisoida selkärankaa.

Juoksu: Juoksulenkki sopii myös hyvin ”pakokeinoksi” ruuhkavuosien aiheuttamaan stressiin.

40-VUOTIAS

Treeni painoilla: Lihasmassan ylläpito on tärkeää ikääntyessä. Painoilla tehty treeni auttaa myös polttamaan kaloreita harjoittelun jälkeenkin.

Uinti: Uida voi kesällä ulkona tai talvella hallissa. Jos vesi on hieman viileää, voi se lievittää esimerkiksi kroonista kipua. Uinti on myös hyväksi rasittuneille nivelille.

Sauvakävely: Lenkin vaikutusta voi tehostaa paljonkin sauvojen avulla. Raitis ilma ja mukavat maisemat ovat myös hyväksi mielelle.

50-VUOTIAS

Pilates: Jos nivelet ovat olleet kovilla ja haluat kroppaan joustavuutta, on Pilates hyvä valinta. Pilateksen jotkut liikkeet ovat myös hyviä lantiopohjan harjoitteisiin.

Tankotanssi: Kyllä. Tämä sopii monen ikäiselle! Uuden lajin kokeileminen saattaa vaikuttaa mieleen hyvinkin positiivisesti.

Tennis: Aerobista harjoittelua, joka on hyväksi keuhkoille ja jota voi harrastaa vaikka parhaan ystävän kanssa.

60-VUOTIAS

Jooga: Jooga on Pilateksen tapaan hyvin nivelystävällinen harrastus, joka lisää notkeutta kehossa. Jooga myös tasapainottaa kehoa, jos esimerkiksi hormonit vaikuttavat siihen epäsuotuisasti.

Vesiaerobic: Polttaa kaloreita ja on hyvä aerobinen laji niveliä särkemättä.

Golf: Ruuhkavuodet ovat pikkuhiljaa takana, joten liikuntaan voi käyttää aikaa pidemmänkin ajan, ja mikä parasta, olla sellaisten ihmisten kanssa, keiden seurassa viihdyt.

70-VUOTIAS

Seinä- porras ja tuolitreeni: Lihaskuntoa kannattaa ylläpitää, sillä lihaskunto rappeutuu, mitä iäkkäämmäksi tulemme. Seinää vasten tehdyt harjoitteet lisäävät voimaa yläkroppaan ja portaiden kiipeäminen pitävät alakroppaa kunnossa. Tuoliharjoitukset lisäävät myös koordinaatiokykyä. Näiden harjoittaminen onnistuu päällisin puolin kotona ja ovat hyvin helppo toteuttaa.

Tanssi: Sosiaalinen kanssakäyminen virkistää mieltä, vaikka korona rajoittaa tällä hetkellä kokoontumista. Onneksi tanssia voi myös kotona, lempikappale soimaan ja tanssimaan yhdessä kumppanin kanssa, tai yksin.

Jaa juttu myös ystäville!

Lähde: Woman And Home


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.