Tämä tapa voi vähentää huonojen yöunien aiheuttamaa ennenaikaisen kuoleman riskiä

Terveellisen ruokavalion ja liikunnan lisäksi hyvin nukutut yöt ovat tärkeää hyvinvoinnin sekä terveyden kannalta.

Jos univaikeudet ja huonosti nukutut yöt ovat tuttua, on tutkimus paljastanut tavan, jolla niiden aiheuttamaa vahinkoa voi korjata. British Journal of Sports Medicinessa julkaistun tutkimuksen mukaan reipas kävely 150 minuutin (2,5 tuntia) ajan viikossa voi vähentää huonoista yöunista johtuvaa ennenaikaisen kuoleman riskiä, kertoo Metro.

Tutkimuksessa ilmeni, että kuntoilu Maailman terveysjärjestön (WHO) linjaamien suositusten mukaan eliminoi suuren osan huonosti nukuttujen öiden vahingollisesta yhteydestä kuolemanriskiin. WHO:n mukaan aikuisten tulisi liikkua vähintään 150 minuuttia, eli 2,5 tuntia viikossa sekä tehdä lihaskuntoharjoituksia vähintään kahdesti viikossa.

Tutkimuksessa analysoitiin dataa 380 055 ihmiseltä, jotka olivat keskimäärin 56-vuotiaita. Metron mukaan 11 vuoden seurannan aikana 15 503 osallistujaa menehtyi, joista 4 095 kuolemaa johtui sydän- ja verisuonisairauksista ja 9 064 syövistä.

Tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden liikuntamäärät luokiteltiin joko korkeaksi, keskimääräiseksi tai alhaiseksi. Lisäksi heidän yöunensa luokiteltiin joko terveelliseksi, keskiverroksi tai heikoksi.

Metron mukaan tutkijat saivat selville, että vähän liikkuneilla ja huonosti nukkuneilla oli 57 prosenttia suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan mistä tahansa syystä kuin niillä osallistujilla, jotka kuntoilivat paljon ja nukkuivat terveellisesti. Lisäksi heillä oli 67 prosenttia suurempi riski menehtyä sydän- ja verisuonisairauksien takia sekä 45 prosenttia suurempi riski menehtyä syöpään.

Tutkijat kuitenkin totesivat, että jos ihmiset liikkuivat WHO:n alhaisimpien liikuntasuositusten mukaan, poistui silloin valtaosa huonojen yöunien ja kuoleman välisestä yhteydestä. Metron mukaan lisätutkimukset ovat kuitenkin tarpeen ja siksi on tärkeä myös huolehtia hyvistä yöunista riittävän liikunnan lisäksi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Metro


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.