Torstaina 9. kesäkuuta vietetään viidettä kansainvälistä rasvamaksapäivää.

Suomessa yleistyy uusi terveysuhka: rasvamaksa. Munuais- ja maksaliiton mukaan joka neljännen suomalaisen maksa on rasvoittunut, mikä vastaa yli miljoonaa ihmistä.

Rasvamaksa tarkoittaa rasvan kertymistä maksasoluihin. Rasvamaksasta puhutaan, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista.

Munuais- ja maksaliiton mukaan merkittävimpiä rasvamaksan aiheuttajia ovat ylipaino – etenkin vyötärölihavuus – sekä liikkumattomuus.

Rasvamaksaan sairastuneista 70 prosenttia on ylipainoisia, yli 75 prosentilla on tyypin 2 diabetes ja 20-80 prosentilla kohonneet veren rasva-arvot. Rasvamaksan taustalla voi olla myös geneettinen alttius.

Seitsemällä prosentilla 45-74-vuotiailla rasvamaksa johtuu alkoholista.

Uhka terveydelle

Rasvamaksa on salakavala, sillä se ei yleensä aiheuta alkuvaiheessa oireita. Usein se todetaankin sattumalta.

Rasvamaksan varhainen toteaminen on kuitenkin tärkeää. Munuais- ja maksaliiton mukaan joka viidennellä sairastuneella maksan rasvoittuminen voi edetä maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

Rasvamaksa on maksasolusyövän tärkein syy. Rasvan kertyminen maksaan altistaa myös diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.

Rasvamaksa voidaan todeta verikokeilla ja erilaisilla kuvantamistutkimuksilla, kuten ultraäänitutkimuksella, elastografialla tai magneettikuvauksella.

Elämäntapamuutoksesta apua

Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja-Teitto-Tuckettin mukaan kun rasvamaksa on todettu, on tehtävä hoitosuunnitelma.

”Onnistunut elämäntapamuutos vaatii tukea esimerkiksi ravitsemusterapiasta ja painonhallintaryhmistä. Rasvamaksaa sairastavaa tulisi seurata perusterveydenhuollossa 1-2 vuoden välein”, hän sanoo.

Parasta hoitoa rasvamaksaan ovat liikunta ja maltillinen painonpudotus; jo viiden prosentin painonpudotus vähentää maksan rasvoittumista. Apukeinona on myös säännöllinen ruokarytmi, joka auttaa suunnittelemaan ruokailut paremmin ja välttämään turhia kaloreita.

Munuais- ja maksaliiton mukaan lisäksi kannattaa välttää kovia rasvoja ja lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa. Myös alkoholinkäytön vähentäminen voi hidastaa rasvamaksan etenemistä.

”Rasvamaksan hoitaminen kannattaa, sillä kun vatsaontelon rasvan saa laihdutettua pois, maksan muutokset voivat palautua”, Teitto-Tuckett kertoo.

Näiden kuuden tavan avulla voit välttää rasvamaksan:

  • Lisää arkeen liikuntaa, kestävyys- tai voimaharjoittelua
  • Pudota painoa
  • Vältä tyydyttyneitä rasvoja kuten voita ja kookosrasvaa
  • Vähennä fruktoosilla makeutettujen juomien litkimistä
  • Jätä karkit kauppaan
  • Unohda ihmedieetit

Jos maksasi tila huolestuttaa, ota asia puheeksi lääkärisi kanssa. Voit lukea lisätietoa rasvamaksasta esimerkiksi Munuais- ja maksaliiton sivuilta täällä sekä Terveyskirjastosta.

Kerroimme aiemmin, miten rasvamaksaa voi hoitaa ruokavalion avulla. Lisäksi kerroimme, että rasvamaksa ei siedä alkoholia.