Maksaviikkoa vietetään toukokuun ensimmäisellä viikolla 3.-7. päivä.

Maksa on tärkeä elin, jonka hyvinvoinnista olisi syytä huolehtia. Noin miljoonan suomalaisen maksa on kuitenkin rasvoittunut, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Rasvamaksaa sairastaa joka neljäs aikuinen, ja heistä joka viidennellä maksan rasvoittuminen on edennyt maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään. Rasvamaksa on maksasolusyövän tärkein syy.

Moni saattaa yhdistää rasvamaksan runsaasta alkoholinkäytöstä johtuvaksi, mutta nykyään se johtuu usein ylipainosta ja liikkumattomuudesta. Rasvamaksan taustalla on useimmiten vyötärölihavuus, mutta myös normaalipainoisen maksa voi olla rasvoittunut.

Maksaviikolla Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että rasvamaksan taklaa parhaiten terveillä elintavoilla eli painonpudotuksella, liikkumalla ja karsimalla ravinnosta turhat sokerit ja höttöhiilarit sekä tyydyttyneen rasvan.

Muutoksia ruokavalioon

Ruokavalion muutoksessa on hyvä kiinnittää ensin huomiota sokerin ja hiilihydraattien määrään ravinnossa. Rasvamaksan ehkäisyssä ja hoidossa on oleellista vähentää lisätyn sokerin käyttöä sen kaikissa muodoissa.

Varsinkin nestemäisessä muodossa olevaa sokeria, eli sokeria sisältäviä hiilihappopitoisia virvoitusjuomia tai mehuja olisi syytä välttää, kuten myös energiatiheitä fruktoosilla makeutettuja energiajuomia. Sokeria on runsaasti myös monissa jugurteissa sekä muroissa.

Ruokavaliossa on syytä kiinnittää huomiota myös rasvan laatuun, mikä on Munuais- ja maksaliiton mukaan keskeinen tekijä rasvamaksan hoidossa. Tyydyttyneen rasvan, eli eläinrasvojen käyttö rasvoittaa maksaa, minkä lisäksi myös kookosöljy ei ole hyväksi maksalle.

Suositeltavimpia rasvan lähteitä ovat kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät tuotteet, kuten oliivi-, rypsi- tai auringonkukkaöljy ja rasvainen kala. Kaupassa kannattaakin ottaa tavaksi tutustua tuotteiden ravintosisältötaulukoihin ja valita itselle sopivat tuotteet.

Lisää kuitua, marjoja ja hedelmiä

Munuais- ja maksaliiton mukaan päivittäisessä ruokavaliossa vähäkuituiset valkoinen leipä ja riisi kannattaa korvata esimerkiksi rukiilla, ohralla ja kauralla. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä kannattaa syödä jopa 800 grammaa päivässä suomalaisen 500 gramman suosituksen sijaan.

Erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio voi oikein toteutettuna vähentää joillakin henkilöillä nopeasti maksan rasvoittumista. Munuais- ja maksaliiton mukaan tästä ei kuitenkaan ole vielä riittävästi näyttöä, onko se terveellinen pitkään toteutettuna.

Alkoholilla on myös vaikutus maksan terveyteen, ja vaikka alkoholin käyttö olisi muuten vähäistä, lisää humalahakuinen juominen kerran viikossa tai jopa vain kerran kuukaudessa sidekudoksen kertymistä maksaan. Jos rasvamaksa on edennyt jo pitkälle, alkoholinkäyttö tulisi lopettaa kokonaan.

Näin vältät rasvamaksan:

  • Lisää arkeen liikuntaa, kestävyys- tai voimaharjoittelua
  • Pudota painoa
  • Vältä tyydyttyneitä rasvoja, kuten voita ja kookosrasvaa
  • Vähennä fruktoosilla makeutettujen juomien litkimistä
  • Jätä karkit kauppaan
  • Unohda ihmedieetit

Maksaviikolla luentoja

Maksaviikon aikana Munuais- ja maksaliitto järjestää kaksi etäluentoa, jolloin uusinta maksatietoa voi kuunnella koronaturvallisesti vaikka kotisohvalta. Luennot kestävät tunnin ajan niille julkaistaan linkit täällä.

Ensimmäinen luento on maanantaina 3.5. kello 18 alkaen. Luennolla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, miten ravinto vaikuttaa maksaan, ovatko ravintolisät tarpeellisia ja miten rasvamaksaa voi hoitaa ruokavaliolla.

Toinen luento on torstaina 6.5. kello 18 alkaen. Luennolla erikoislääkäri Timo Blomster Oulun yliopistollisesta sairaalasta (Oys) kertoo maksan toiminnasta ja sen tehtävistä, yleisimmistä maksasairauksista sekä valottaa, miten maksan toiminnan heikkeneminen vaikuttaa terveyteen.

Löydät lisätietoa maksasairauksista muun muassa Munuais- ja maksaliiton sivuilta täällä. Maksaviikosta löydät lisätietoa täältä.

Kerroimme aiemmin, että rasvamaksan seurauksena aiheutunut maksasyöpä lisääntyy voimakkaasti ja voit lukea aiheesta lisää täällä. Lisäksi kerroimme, että vyötärölihavien kannattaisi välttää alkoholia sekä yöllisesti oireesta, jonka takia maksan kunto kannattaa tarkistuttaa heti.