Liiallinen sokerin kulutus, muutaman kilon ylipaino ja vähäisenkin alkoholimäärän nauttiminen, voivat kaikki vahingoittaa yhtä tärkeimmistä sisäelimistäsi, maksaasi.

Välttämättä maksan häiriöt eivät näy päällepäin, mutta yksi asia voi auttaa sinua huomaamaan jo varhaisessa vaiheessa jos jokin vialla. Asiantuntijoiden mukaan, jos sinulla on tämä tietty epämiellyttävä oire yöllä, sinun on tarkistettava maksasi niin pian kuin mahdollista.

Jos jokin on vialla maksassasi, se voi aiheuttaa kutinaa yöllä. Jos huomaat epätavallista kutinaa yöaikaan, kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Kutina saattaa liittyä maksasairauteen ja se pahenee usein illalla ja yöllä.

”Maksan tehtävä on pilkkoa ja erittää aineita sappeen, joita elimistö ei tarvitse. Jos se ei pysty suorittamaan tätä jostain syystä, iho on seuraava elin, joka yrittää poistaa sappisuoloja. Tämä aiheuttaa kutinaa.” sairaanhoitaja Wendie A. Howland selittää.

Maksasairauteen liittyvä kutina ei yleensä aiheuta ihottumaa ja se esiintyy yleensä ensisijaisesti raajoissa, etenkin kämmenissä ja jalkapohjissa. Jos kutinan kanssa esiintyy ihon keltaisuutta tai silmien kutinaa, kannattaa aika lääkäriin varata viipymättä.

Muita maksasairauden oireita voivat olla verenvuoto, mustelmat, musta uloste, tumma virtsa, vatsan turvotus, pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja vatsakipu.

Olitko kuullut tätä aiemmin? Jaa myös ystäville, jos heitä vaivaa yöllinen kutina.

Lue myös: Joka neljännellä suomalaisella on maksasyöpää aiheuttava rasvamaksa – taustalla yhä useammin lihominen

Lähde: Best Life